Přihlásit

Deset tisíc za "hlavu" pytláka (Mladá fronta Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Myslivecká jednota se poprvé distancovala od myslivců-pytláků

Praha - Myslivci "vypisují odměnu" 10 tisíc korun na ty své kolegy, kteří mají spadeno na velké šelmy. Na prémii dosáhne každý, kdo poskytne informaci vedoucí k odhalení pytláka, jenž zastřelil rysa, vlka či medvěda.
 Vedení Českomoravské myslivecké jednoty jde v tažení proti myslivcům pytlákům ještě dál: s ekologickým Hnutím Duha se dohodlo na spolupráci při ochraně velkých šelem. Myslivci budou pomáhat například terénním hlídkám ekologů, kteří střeží šelmy před "černými" lovci.
 Duha již dříve nabídla odměnu 50 tisíc korun za konkrétní informaci o nezákonném odstřelu. Zatím ji nikdo nezískal.
 "Nejdůležitější je, že jde o první veřejný distanc vedení myslivecké jednoty od těch 'myslivců', kteří si rádi chráněnou šelmu uloví. Shodli jsme se i na tom, že ten, kdo střílí v Česku chráněné rysy, vlky či medvědy, není myslivcem a nemá v jejich sdružení co pohledávat," říká Vojtěch Kotecký z Duhy.
 O jak překvapivý obrat u myslivců jde, svědčí například výrok Vladimíra Jindry z Horní Plané, který před časem - nejen za sebe - prohlásil: "Rysy je nutné střílet, střílet a střílet. Je to jako s kůrovcem - tu pohromu je potřeba zasáhnout a zničit." Podle Luďka Králíčka z myslivecké jednoty přišli v poslední době do jejího vedení noví lidé. Ti již v šelmách nevidí konkurenty, kteří lovem zvěře připravují myslivce o srnčí maso. "Střílet rysa, vlka či medvěda není - mírně řečeno - nic ušlechtilého," tvrdí Králíček. Vedení jednoty bude podle něj tvrdě postupovat vůči každému myslivci, jenž toto pravidlo poruší. Bude mu odebrán zbrojní průkaz, zabavena zbraň a za pytláctví mu hrozí až tři roky vězení. Myslivci těmto zásadám přizpůsobili dokonce i nové stanovy.
 Význam velkých šelem dokazují i následující fakta: téměř všechny medailové zlaté trofeje jelena či divokého prasete na Slovensku pocházejí z oblastí, kde žijí vlci. Zjednodušeně řečeno: vlci loví přednostně nemocné kusy. V přírodě pak zůstávají jen zdravější jedinci.

***

* Šelmy v Česku

Kolik u nás žije velkých šelem Z odhadů myslivců i ochránců přírody vyplývá, že kolem stovky rysů, dvě sedmičlenné smečky vlků (Beskydy) a 6 medvědů (Beskydy). Ještě před devíti lety žilo v Česku kolem 150 rysů. Byli cílevědomě vybíjeni. Cenu mají trofeje z šelem i pověst lovce, jenž má na svém "kontě" také rysa.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.