Přihlásit

Pražané rádi chovají i drůbež (Lidové noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

PRAHA Hlavní město nejsou jen dopravní zácpy, nákupní centra, pánové v oblecích a dámy v kostýmkách, ale také zemědělci. Na území Prahy fungují podle statistik přes čtyři stovky zemědělských podniků a hospodaří tu na čtyři tisíce zemědělců. "Většina z nich v Praze nebydlí, obdělávají ale pražská pole nebo je využívají pro chov," uvedla Eva Vojtová z Českého statistického úřadu. Mezi zemědělci v Praze převládají lidé středního věku od 45 do 54 let. Pouze minimálnímu počtu z nich je méně než pětadvacet.
Hospodáři, kteří si v metropoli vydělali loni průměrně 14 796 korun, obdělávají v hlavním městě necelých devět tisíc hektarů půdy. Nejčastěji na těchto plochách pěstují pšenici a řepku, část z nich se zabývá i sadařstvím. Podle statistických dat je v Praze přes 600 tisíc jabloní, z nichž zemědělci v roce 2005 sklidili jednasedmdesát tun jablek. Na pražských polích a vinicích se urodilo také například sedmasedmdesát tun jahod a bezmála čtyřicet tun vinné révy.
Z chovaných domácích zvířat v hlavním městě bezkonkurenčně vede s osmdesáti tisíci kusy drůbež. Naopak prasat, koní a skotu není v Praze dohromady ani pět tisíc.
 V metropoli kromě zemědělců působí také myslivci, a to ve dvanácti uznaných honitbách. Ti ročně v pražských lesích skolí okolo stovky divočáků, na dva tisíce bažantů, bezmála pět set zajíců a zhruba stovku srnčí zvěře. Nejvíce se loví v Radotíně, Klánovickém lese a v Šárce, bažanti ale žijí i mezi běžnou zástavbou.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.