Přihlásit

Ropák roku může putovat i na Břeclavsko (Nový život)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Dálnice přes Mikulov může být příčinou toho, že ministerstvo životního prostředí získá titul Ropák roku. Brněnská organizace Děti země totiž vyhlásila patnáctý ročník ankety o antiekologický čin Ropák roku a nová dálnice skrze Břeclavsko zřejmě mezi nominacemi nebude chybět.
"Horkou kauzou bude za jižní Moravu zřejmě vydání souhlasného stanoviska ministerstva životního prostředí, a to za podporu územního plánu Břeclavska bez porovnání spojení Brna s Vídní čyřproudovou silnicí kolem Břeclavi," domnívá se Miroslav Patrik z Dětí Země. Podle něj tím ministerstvo porušilo zákon o posuzování vlivu na životní prostředí. "Ministerstvo mělo posoudit i jiné koridory spojení Brna s Vídní," uvedl.
Břeclavsko už svého kandidáta v anketě jednou mělo. Před pěti lety získal nominaci Otakar Pražák, podnikatel v oblasti poradenství a zprostředkovatelské činnosti v ochraně přírody a životního prostředí. Nominaci si vysloužil mimo jiné za aktivní úsilí vybudovat mysliveckou oboru Obelisk v Lednicko- valtickém areálu. A také za aktivní přípravu změny vlastnictví rezervace Františkův rybník do soukromých rukou pro komerční rybaření. Podle ochránců přírody byl tento záměr v rozporu se smyslem rezervace jako místa ochrany vzácných druhů rostlin a hnízdiště chráněných druhů ptáků.
Kandidáty na ropáka může do 23. března poslat na adresu dětí země nebo na email Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. kdokoliv, pokud uvede jejich jména a důvod navržení. Výsledky budou zveřejněny na sklonku dubna v Brně.

IVANA SOLAŘÍKOVÁ

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.