Přihlásit

Letošní mírná zima přála zvěři i myslivcům (Klatovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Klatovy - Letošní mírná zima měla za následek, že úhyn zvěře byl minimální, což bylo zjištěno při nedávném sčítání zvěře.
"Loni uhynulo mnohem více kusů, protože byla tuhá zima a ve vyšších oblastech se zvěř ani kvůli sněhu nemohla dostat ke krmelcům. Letos byla zima mírná a zvěř měla dostatek potravy. Samozřejmě nějaký kus uhynul, ale bylo jich velmi málo. Zrádná je řepka, která obsahuje jed, jenž způsobí otravu, která se projevuje střevními problémy či oslepnutím a může vést až k úhynu slabého kusu," řekl jednatel Okresního mysliveckého spolku Pavel Martin a dodal, že letos, protože bylo málo sněhu, se mohla zvěř pást i na loukách či snadno přijímat potravu z krmelců a neměla potřebu vyhledávat řepku.
K poslednímu březnu končí myslivecký rok a začíná nový, proto se chystá na březen v Klatovech i okresní sněm, kde bude zhodnoceno hospodaření a vyhodnocena ekonomika. Nový myslivecký rok s sebou přináší i nové plánování . "Musíme vytvořit nové plány péče o zvěř spárkatou, drobnou a podobně," řekl Martin.
Práce myslivců ale s jarem nekončí. I nadále, pokud bude potřeba, se bude přikrmovat zvěř. Na konci dubna se vyčistí zbytky krmiva kolem krmelců a ty se vydezinfikují nehašeným vápnem. Poté se budou opravovat poničená krmná zařízení.
"Také budeme pomáhat lesníkům s výsadbou mladých stromků či zemědělským družstvům se sběrem kamene z polí. Také budeme osívat naše myslivecká políčka," řekl Pavel Martin
Na 13. duben myslivci chystají jarní svod loveckých psů, kde se bude posuzovat, zda psi nemají nějaké vrozené vady. Poté budou během dalších měsíců lovečtí psi skládat zkoušky.

Plán spolku:
10. 3. - zkoušky z myslivosti; 13. 4. - jarní svod loveckých psů; 22. 4. - okresní přebor malorážka; 28. 4. - zkoušky vloh malých plemen; 29. 4. - okresní přebor brokovnice; 12. 5. - zkoušky vlohohařů a malých plemen; 13. 5. - střelecká soutěž Velká cena Šumavy; 19. 5. - okresní kolo soutěže o Zlatou srnčí trofej

Foto - Myslivce čeká spousta práce i zjara.
Ilustrační foto Deník

J. Kolářová

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.