Přihlásit

Láká na rekordní parohy (Šíp)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha - To jsou rarity! Poslední zastřelený medvěd a vlk na Šumavě, rekordní paroží jelena šestadvacateráka, umrlčí prkna nebo milíře na výrobu uhlí. Podobnými exponáty je doslova nabitá nová výstava, která je právě k vidění v Národním zemědělském muzeu. Unikátní expozice návštěvníky provádí šumavskou přírodou a životem tamních lidí na přelomu 19. a 20. století.

Největšími raritami jsou bezpochyby medvěd a vlk, tedy zvířata, která se dnes už na Šumavě nevyskytují. Medvědice na výstavě je dokonce poslední zastřelený kus v Čechách. "Stalo se to před sto padesáti lety a byla to velká sláva. Všichni věděli, že se jedná o poslední exemplář a vrchnost se bála, že by ji mohl zabít pytlák. Proto na ni uspořádala hon sama," vysvětluje kurátor výstavy Martin Slaba z Muzea lesnictví, myslivosti a rybářství ze zámku Ohrada u Hluboké nad Vltavou. To exponát zapůjčilo. Medvědice žila sedmnáct let osaměle a podnikala cesty až do Horních Rakous, kde hledala partnera. "Hon na ni byl slavnostní a ranami z kulovnice ji zabil mladý myslivec. Nakonec byla jako poslední zastřelený český medvěd vypreparována," dodal Slaba. Rekordem se pyšní i další exponát, parohy jelena šestadvacateráka z roku 1730. Váží více než 13 kilogramů a na myslivecké výstavě v Berlíně o 200 let později získaly světový rekord. Jelena ulovil v roce 1730 kníže Adam František ze Schwarzenberga. K jeho osudu se váže pikantní skutečnost. "O dva roky později ho na lovu nešťastnou náhodou smrtelně postřelil Karel VI., otec Marie Terezie," potvrdil Slaba. Kromě šumavských zvířat a trofejí návštěvníci uvidí i milíř na výrobu dřevěného uhlí nebo umrlčí prkna, která připomínala zemřelého jeho blízkým. Výstava potrvá do 17. listopadu.

Foto - Pracovnice muzea Hana Vicková upravuje medvědici, která byla zastřelena před 150 lety jako poslední český medvěd

Foto - Jelení trofej získala na výstavě v Berlíně v roce 1937 světový rekord. Překonán byl až o více než 40 let později.
Foto ŠÍP - Kateřina Šulová 2x

LUCIE TAJCHMANOVÁ

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.