Přihlásit

Sokolnictví je už čtyřicet let (Region Týdeník okresu Nový Jičín)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

NOVOJIČÍNSKO (ipa) - Jednou z tradic myslivosti nejen na Novojičínsku ale v  celé republice je sokolnictví. Klub sokolníků existuje již čtyřicet let.

Podle Ivo Otáhala z Okresního mysliveckého spolku v Novém Jičíně působí na Novojičínsku středisko, které funguje jako myslivecké sdružení. Vzniklo jako kroužek v roce 1975, jako samostatné sokolnické středisko funguje už 29 let. Otáhal jej vedl asi patnáct let, poté jej ve funkci vystřídal dnešní vedoucí Stanice pro záchranu živočichů v Bartošovicích Petr Orel.. "Teď to vede Jana Boucná z Ostravy," dodal Otáhal.
Sdružení má kolem dvaceti členů a několik nových adeptů, kteří se připravují k sokolnické zkoušce. V současné době v něm mají chovatelé jednoho orla zlatého, jednu poštolku obecnou a asi sedm jestřábů. "Každý dravec má svou evidenční kartu a štítek. Může lovit jen s kartou a povolenkou k lovu. Sokolník musí mít lovecký lístek a pojištění," upozornil Otáhal.
Poštolku sokolníci používají na lov myšek, jestřábí samec loví pernatou zvěř, jeho kořistí může být holub, koroptev či vrána. "Jestřáb se cvičí i na zajíce, nalétne ale nezaútočí. Zajíce loví i orel, který se také speciálně cvičí na lišky," pokračoval Otáhal a dodal, že s pomocí krahujců se loví například vrabci, holubi, hrdličky.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.