Přihlásit

Snaží se chovat koroptve (Region Týdeník okresu Nový Jičín)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

NOVOJIČÍNSKO (ipa) - Přes dva miliony kusů ročního odlovu koroptví kdysi bývalo běžným jevem. Pak však této drůbeže začalo rapidně ubývat.

Situace ve stavu zejména koroptví se markantně zhoršila po druhé světové válce. Na vině podle Ivo Otáhala byli hlavně zemědělci. V souvislosti s rozoráváním mezí drůbež přicházela o vodu. "Navíc se začalo používat nehašené vápno. To se vyhasilo ve volátku a rozežralo ho. Používání látek s pesticidy pak bylo pro koroptve, křepelky a chrástaly vodní doslova katastrofou," připomněl Otáhal další rány pro pernatce. V 70. letech už se úbytek zejména u koroptve výrazně projevil a začalo období snah o reprodukci. "V posledních patnácti letech už tyto snahy dokonce podporuje stát," dodal Otáhal..
Proč právě koroptev je tak žádaným druhem? Koroptev je prý takzvaný vlajkový druh. Tam kde se daří ji, tam je prý prostředí vhodné i pro ostatní druhy. Proto i na Novojičínsku se posledních zhruba posledních deset let zabývají reprodukcí koroptve myslivecká sdružení ve Fulneku, Jeseníku nad Odrou a Bernarticích nad Odrou, asi před pěti roky se přidala Tichá.  "Důležitá je úprava krajiny. Vytvoření napajedel a krytů," připomněl Otáhal a dodal, že loni skončila desetiletá etapa programu reprodukce koroptve v krajině, letos začne další, desetiletá etapa. "Věříme, že nyní to bude mít s konkrétním programem lepší efekt a do přírody by se mohlo vrátit to, co jsme z ní celou dobu brali," uzavřel Otáhal.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.