Přihlásit

Ochranáři nachystali bydlení pro ptáky, ale také pro plchy (Třebíčský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Milovníci přírody mohou pro ptactvo vyrobit a rozvěsit vlastní budky, ale je potřeba vědět, kam je správně umístit

Nové příbytky připravili pro ptáky a pro drobné hlodavce v uplynulých dnech zaměstnanci Správy Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy. Budky budou rozvěšeny na předem vytipovaných místech.
"Máme vybrané lokality, kam se budky hodí. Jsou cíleně zaměřené na některé ptačí druhy. Třeba na kavky. Nerozvěšujeme pouze budky pro ptáky, ale také například pro plchy a pro plšíky," informoval Lubomír Dajč ze Správy Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy.
Plši a plšíci se v poslední době stali středem zájmu ochranářů. "Zkoumáme, jestli u nás plch vůbec je.
Je to ohrožený druh, který je vázaný na bučiny, takže budky vyvěšuje právě v bučinách. Už jsme pro ně umístili více než čtyřicet budek," prozradil Lubomír Dajč.
Vyvěšování budek, zejména těch ptačích, není pouze výsadou ochranářů. Touto činností se často zabývá i laická veřejnost. Lidé ale ne vždy vědí, jak by nové ptačí bydlení mělo vypadat a jak jej správně umístit.
"Ideální je najít si webové stránky českého ornitologického svazu, kde lze na všechny tyto otázky najít odpověď. Jsou tam uvedené nejen rozměry budek, ale i postup, jak je vyrobit.
A také to, do jaké výšky je pověsit a kam směrovat vchod," vysvětlil Dajč.
Nasměrování vchodu na určitou světovou stranu není důležité pro všechny ptačí druhy. "Například sýkorky nebo špačci obsadí jakoukoliv budku. Ale třeba rorýsi vyžadují vchod na sever," upozornil Dajč.
Ptačí budky by měly být umístěny tak, aby jejich obyvatele neohrožovali predátoři, například kuny. "Pokud jde o budky pro malé ptáky, tak ty mají malý vletový otvor a kuna se tam nedostane. U větších budek - pro kavky nebo menší druhy sov - je to problém. Tam už musí být vletový otvor větší a kuna se jím tak v pohodě protáhne. Aby byli ptáci chráněni, tak se to dělá třeba tím způsobem, že se kmen stromu pod budkou natře petrolejem, který kuně nevoní. Nebo se omotá plastovou zábranou," objasnil postup ochranář.
Pokud mají lidé na svých zahradách ptačí budku z předešlého roku, měli by ji před sezonou vyčistit. "Ptáci by na staré hnízdo stejně začali stavět nové, takže není potřeba ho tam nechávat.
A navíc - v budce pokaždé zůstane po předešlém nájemníkovi spousta parazitů, a ty je potřeba odstranit," poukázal Dajč.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.