Přihlásit

Šumavský jelen Standa už je v Lánech (Plzeňský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jelen Standa, za jehož život bojovaly tisíce lidí v celé republice, opustil ve čtvrtek Šumavu a přestěhoval se do Lán.
Šestiletý desaterák, který váží 150 kilogramů, napadl počátkem února v návštěvnickém centru na Kvildě jednoho z návštěvníků a lehce ho zranil. Národní park Šumava se snažil držet událost pod pokličkou a chtěl problémové zvíře zastřelit. Poté, co o události jako první informoval Deník a přidala se i další média, vzedmula se proti utracení jelena v celé republice vlna odporu. Do věci se nakonec vložil ministr životního prostředí Richard Brabec, jenž zařídil, že se Standa přestěhuje do prezidentské obory v Lánech. A to se ve čtvrtek poté, co na začátku tohoto týdne shodil jelen paroží, také stalo.
"Jelen Standa byl do obůrky v Lánech převezen bez komplikací. Uspání a převoz zajišťovaly osoby, které k této činnosti mají příslušná oprávnění. V průběhu převozu jelena kontroloval veterinář," uvedl mluvčí NP Šumava Jan Dvořák. Standa byl po převozu umístěn do karantény v lánské oboře. "Jelena nyní budeme pozorovat, abychom zjistili, do jaké míry je nebezpečný a je-li zdravotně v pořádku," vysvětlil ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák, podle něhož by Standa měl pobývat v karanténní obůrce asi měsíc. Pak bude začleněn do stáda, kde si bude muset vybudovat svoji pozici.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.