Přihlásit

Nové adepty pasovali na myslivce (Hodonínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Napětí a nervozita panovaly včera v areálu sklepů Pod Bůdama v Mutěnicích. Budoucí myslivci z Hodonínska se tam sešli ke zkouškám. Svou připravenost před přísnou komisí muselo obhájit osmadvacet adeptů. Za sebou mají rok náročné přípravy, nejdřív dvouměsíční kurz, potom roční praxi v některém ze sdružení.
"Máme nervy pořádně napjaté. Bude to boj, museli jsme se naučit knížku o historii, chovu a nemocech zvěře, která má devět set stran. Nejtěžší jsou asi choroby psů a zvěře," říká jeden z adeptů Lubomír Knesl z Uhřic.
Celkem skládali budoucí myslivci zkoušky ze sedmi   předmětů. Nesmí jim chybět ani znalost práva a nebo správné myslivecké mluvy. "Ta obsahuje zejména názvy a popis zvěře," dodává Knesl.
K myslivosti se lidé dostávají různými cestami. Často jde o rodinnou tradici. Většinou ale adepti pracují ve ze zcela jiném oboru a myslivost je pro ně koníčkem. O to jsou pak pro ně zkoušky náročnější.
"Stává se i to, že uchazeč zkoušku nesplní. Pokud je to z jednoho předmětu, je možný reparát v náhradním termínu. Jinak musí projít celou přípravou od začátku," upozorňuje předsedkyně senátu, která měla celou akci na starosti, Věra Dufková.
Ještě před zkouškami z teorie musí uchazeči o členství v cechu mysliveckém složit zkoušky ze střelby. "Hlavní je bezpečnost, myslivec rozhoduje o tom, jak bude zacházet se zbraní, který kus zvěře vybere k odstřelu a podobně. Musí si uvědomit svou zodpovědnost," vysvětluje Dufková.
Na závěr akce pasovali komisaři dva nejúspěšnější   adepty do cechu mysliveckého. Všichni pak dostali glejt. "Pasování je tradice, která pochází z historie. Dřív čerstvě pasovaný získával tesák a borlici - to je nástroj podobný lesnímu rohu, který potřebovali myslivci, aby se dorozuměli v hlubokém lese," popisuje Dufková.
Po zkouškách si mladí myslivci najdou místo v některém ze sdružení a začnou pracovat. Ani to není ale jednoduché. "Honitby se zmenšují a zvěře ubývá. Některá sdružení moc ráda nové členy nepřijímají a když, musí prokázat, že si členství pílí a obětavostí časem zaslouží," řekl předseda okresního mysliveckého spolku Radovan Mančík.

(bj)

Foto - Zkoušky adeptů začaly slavnostním nástupem s fanfárou.
Foto - Deník/Blanka Jelínková

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.