Přihlásit

Za pochoutky ze srnek zabitých auty zaplatí na Benešovsku málokdo (Benešovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Benešovsko - Stále více lesní zvěře končí pod koly automobilů. Ty jsou pro ně často nebezpečnější zbraní než pušky pytláků. Jen za loňský rok evidují policisté v našem okrese 121 srážek vozidel se zvířaty. To je však jen špička ledovce. Na silnicích najde smrt daleko více chlupáčů či opeřenců. Řidiči totiž takové dopravní nehody často ani neohlásí. "Na cestě z Křešic do Vrchotových Janovic mi v zatáčce vběhla před auto menší srna. Nejdříve to vypadalo, že se skoro nic nestalo, tak jsem jel dál, ale nakonec byla na autě škoda 70 tisíc korun," vzpomíná na svůj poslední střet se zvěří Vlastimil Kronus z Prahy. Ani on dopravní nehodu policistům nehlásil a srnu nechal jejímu osudu. "Za mnou jela auta, tak jsem nebrzdil, aby do mě nanarazila. Ale většinou to je tak, že i když se řidič vrátí, tak už na místě není. Je to už takové pravidlo, že když někdo jede a vidí sraženou srnu, tak si ji naloží do auta a odveze," podělil se řidič o svou zkušenost. Ponechat si poražené zvíře však znamená, že se řidič dopouští pytláctví, ze něž mu hrozí až dva roky vězení. "Asi před dvěma lety jsme tu podobný případ měli. Odhalili jsme člověka, který zvíře srazil a odvezl, aby jej poté prodal v restauraci. Případ řešili kriminalisté," vzpomněla si na jeden z případů na Benešovsku policejní mluvčí Zuzana Stránská. Policisté, pokud jsou k nehodě přivolaní, oznamují sražení lesní zvěře místnímu mysliveckému sdružení, jehož hospodář si ji přebírá. "Předání pak musí policistům potvrdit," sdělila Zuzana Stránská. Ne vždy ale zvíře skoná na místě. Často po srážce uběhne i několik kilometrů, než svým zraněním podlehne. Proto by měli řidiči hlásit myslivcům i takové případy. Ti se poté vydávají zvěř dohledávat. Aby lidé za volanty automobilů srážkám co nejvíce předcházeli, měli by dbát na opatrnost. "V lesních úsecích by měli řidiči vždy počítat s tím, že zvěř může vyskočit, a tomu svoji jízdu přizpůsobit. Zvláště pak v noci," podotkla policejní mluvčí. Zranění si z těchto nehod neodnášejí jen zvířata. Občas nevyvázne se zdravou kůží ani posádka vozu. Poslední takový případ se stal letos na Neveklovsku. Osmnáctiletý řidič renaultu ve výpovědi uvedl, že přejel do protisměru a převrátil se na střechu poté, co strhl řízení, jelikož na pravém okraji silnice stála pravděpodobně srna. "Jeho spolujezdec byl na místě nehody s těžkým zraněním ošetřen lékařem záchranky. Ta jej poté převezla do fakultní nemocnice v Praze Krči," uvedla Dana Šibíčková z benešovského policejního ředitelství.

Foto - Auta zabíjejí nejen srny. Na provoz doplatila také vydra na snímku.
Foto - (zkl)

Julie Filipová
--
VÝJIMKA

Srna v prodejně

Na základě zjištění Benešovského deníku se případem srny sražené autem a porcované v neveklovském řeznictví zabývala krajská veterinární inspekce. Provozovatel prodejny dostal pokutu.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.