Přihlásit

Na poli tiká biologická bomba (Vysočina)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Beňov/Dobrčice - Bomba v podobě nezpracovaného biologického odpadu tiká v poli mezi obcemi Beňov a Dobrčice. Před pár dny tam byly vyvezeny zbytky zvířat, které byly poraženy v přerovských jatkách.
Osm plných vleček se přesypalo do hlíny a teď tam tlejí prasečí packy, štětiny, zvířecí kůže. Vše je už zasypáno, ale zametením stop případ nekončí. Vše může mít ještě následky na zdraví lidí žijících v okolních vesnicích. Zatím není jasno, zda nemohou být poškozeny spodní vody. Paradoxní je, že majitel Přerovských jatek Miroslav Hubík tvrdí, že o ničem neví. "Vážně? Vždyť my vozíme každý den zbytky do kafilérie v Mankovicích," diví se. Jenže očití svědci ví své.

Hrozí nákaza

"Já jsem se o tom dozvěděla náhodou a nejdřív jsem tomu nevěřila. Až když jsem viděla na vlastní oči, jak se do hlíny přesypalo osm vleček zvířecích zbytků," řekla starostka Dobrčic Božena Sitková. Případem se zabýval i její beňovský kolega. "Najednou hromady ostatků ze zvířat zmizely. Nevím, snad byly zahrabány," uvedl starosta Beňova Ivo Pitner, který si kalamitu vyfotografoval. Věc řešila i policie, která ji však překvapivě "přepinkla" na přestupkovou komisi přerovského magistrátu.
Přitom podle všeho nejde o to, že by si někdo zřídil černou skládku, ale o závažné porušení zákona. "Zjistili jsme, že odpad živočišného původu z Přerovských jatek byl navezen na pole, které má pronajaté společnost Oseva, jejíž pracovník měl údajně vydat oprávnění sem odpad ze zvířat odvézt. Není ale v naší kompetenci to řešit, takže případ předáváme Krajské veterinární správě v Olomouci," konstatovala Jitka Kočicová ze správního odboru. Ředitel této organizace Zdeněk Králík přiznává, že s něčím podobným se veterinární správa zabývá jen výjimečně.
"Hrozbou by mohlo být teplé počasí, v němž se rychle množí bakterie. Vyvézt biologický odpad místo do asanačního ústavu na pole je porušení právních norem," zdůraznil Králík.
V šoku jsou i lidé z odboru zemědělství přerovského magistrátu. Jeho šéf Marek Herman neprodleně informoval na nebezpečí uživatele tří honiteb. "Myslivci už o tomto nebezpečí od nás vědí, budou muset lokalitu hlídat," podotkl Herman.

Lenka Chalupová

Vyšlo také v: Havlíčskobrodský deník, Jihlavský deník, Pelhřimovský deník, Třebíčský deník, Žďárský deník

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.