Přihlásit

Očkování proti vzteklině je povinnost (Berounský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Berounsko - Přivést psa na očkování proti vzteklině je povinností každého majitele tohoto domácího mazlíčka. Většina lidí chodí se svým psem k veterináři pravidelně a očkování proti vzteklině je pro ně samozřejmostí. Najdou se ale i tací, kteří tuto povinnost nedodržují. Vzteklina je virové onemocnění způsobující akutní encefalitidu u zvířat, ale také u lidí. Tato nemoc má velmi dlouhou inkubační dobu, která je obvykle tři až dvanáct týdnů. "Očkování proti vzteklině je povinné ze zákona jednou ročně. Lidé to většinou dodržují, protože svá zvířata mají rádi, ale někdy se stane, že zapomenou," řekl veterinář Lukáš Hanzel. Očkování proti vzteklině se na vesnicích pořádá formou hromadné akce, která se koná zpravidla na jaře a kterou podporuje místní úřad. "Na vesnicích se dobře ohlídá, kdo na očkování přišel a kdo ne, protože je k dispozici přesný seznam s počtem psů. Kázeň je tak téměř stoprocentní," řekl veterinář Petr Dvořák, který se sám takových akcí jako lékař účastní. "Hromadné očkování probíhá například ve Vráži, Chodouni nebo Suchomastech, kde se očkování svědomitě a pravidelně dodržuje," uvedl Dvořák. I když se v České republice vzteklina nevyskytla již řadu let, očkování je stále důležité. "U nás je situace oficiálně dobrá, ale všechny státy kolem nás případy vztekliny zaznamenávají. Nemoc šíří například lišky, jezevci nebo hlodavci a tato zvířata ji mohou rozšířit i k nám," sdělil veterinář Petr Dvořák. Cena vakcíny není paušálně stanovena. Záleží například na jejím typu. Její cena se však standardně pohybuje okolo 100 korun. "Na vesnici účtujeme vakcínu za osmdesát až sto korun. U mě v ordinaci cena nepřesáhne sto dvacet korun," dodal Dvořák.
- - -

Zajímavosti o vzteklině

- Základy ve výzkumu vztekliny položil koncem 19. století Louis Pasteur, který zkoumal mozek uhynulého zvířete.

- Vzteklina je rozšířena téměř na celém světě. Za země vzteklinou nezasažené se považují Velká Británie, Irsko a Austrálie.

Foto - Očkování proti vzteklině je povinné ze zákona jednou ročně.
Foto Lucie Zemanová

(zem)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.