Přihlásit

Střelec zabil loveckého psa (Vysočina)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Rouchovany - Zastavil, vystoupil z auta, vytáhl pistoli a střílel. Scéna jako vystřižená z akčního filmu se odehrála v sobotu v půl deváté ráno u Rouchovan na Třebíčsku. Na poli po střelbě zůstal ležet mrtvý lovecký pes, krátkosrstý ohař. Střelec, děvětadvacetiletý Ondřej V. jej zabil přímo před zraky majitele. "Viděl jsem to na vlastní oči. Nikdo mi to už z hlavy nevypáře," vyjádřil se šokovaný Zdeněk Růžička. Případem se zabývají policisté. Střelec Ondřej V. vypověděl, že viděl psa štvát srny. Poté, co zastavil, jej měl pes údajně napadnout. Právní zástupce Zdeňka Růžičky, brněnský advokát Jan Kovařík to ale zpochybňuje. "Když někdo jede autem, těžko ho může napadnout pes," řekl Kovařík. Napadení vylučuje fakt, že pes byl zastřelen z více než dvaceti metrů.

Poškozování cizí věci

Střílet po loveckých psech, kterým krátkosrstý ohař je, nesmí nikdo, ani myslivecká stráž. "Myslivecký zákon to výslovně zakazuje," potvrdil Ivan Jupa z třebíčského odboru životního prostředí. Ke střílení zvěře se nesmí běžně používat ani krátká palná zbraň, byť ji střelec vlastnil legálně. A do třetice: Ondřej V. z místa činu ujel, což rovněž není v souladu minimálně s dobrými mravy. Policisté z obvodního oddělení v Hrotovicích případ šetří jako trestný čin poškozování cizí věci. "Vyžádali jsme si pitvu psa a další odborné posudky," oznámila mluvčí policie Marcela Lavická. Vyjádření Ondřeje V. se Deníku do včerejšího večera získat nepodařilo. "Telefon vám nedám. Můj syn je plnoletý a já mu nebudu zasahovat do života," odmítl žádost o zprostředkování kontaktu otec střelce Jiří V.

LUDĚK MAHEL

Vyšlo také v: Havlíčskobrodský deník, Jihlavský deník, Pelhřimovský deník, Třebíčský deník, Žďárský deník

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.