Přihlásit

Myslivci nabádají řidiče ke zvýšené opatrnosti (Zlínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zlínský kraj - Ke zvýšené opatrnosti a k ohleduplnosti vyzývají řidiče motorových vozidel myslivci ve Zlínském kraji. V těchto dnech totiž již tradičně přibývá srážek dopravních prostředků se zvěří. Myslivci se všemožně snaží tomu zamezit a zvěř chránit.
"Máme takzvaný plán odváděcího krmení. Ten spočívá v systematickém přikrmování zvěře v oblastech vzdálených od silnic, což má lesní tvory od cest odlákat," uvedl Jiří Šilha z Českomoravské myslivecké jednoty. "Snažíme se také upozorňovat na místa, kde zvěř často přechází přes cesty. Ve spolupráci se státní policií tedy navrhujeme rozmísťování výstražného dopravního značení," dodal.
Asanaci mrtvé zvěře po střetu s auty provádějí myslivci na vlastní náklady v souladu s veterinárními předpisy. "Nejvíce střetů je na úkor srnčí zvěře, popřípadě zaječí," uvedl vsetínský myslivec Josef Kubík. S tím souhlasí i jeho kolega z Kroměřížska Jaromír Andrýsek. "Pokud spatří řidič přebíhat přes cestu jeden kus zvěře, měl by počítat s tím, že pravděpodobně budou následovat další. Srnčí zvěř totiž žije po většinu roku v tlupách," upozornil ještě.
V jarních měsících srážek zvěře s automobily přibývá, protože na silnicích vzrůstá počet řidičů a ti jezdí také více neopatrně než v zimě. "Všeobecnou pravdou, kterou by motoristé měli vzít na vědomí, je, že zvěř migruje intenzivněji brzy ráno a večer, přes den pak méně," řekl myslivec Pavel Bobák z Uherskohradišťska.
Policejní statistiky však nasvědčují tomu, že řidiči na migraci zvěře ohledy zatím příliš neberou. "V loňském roce jsme evidovali dvaadevadesát nehod způsobených srážkou motoristy se zvěří. V letošním roce už jich je dvacet," uvedla zlínská policejní mluvčí Jana Bartíková. Podobně jsou na tom s čísly i ostatní okresy v kraji.
Škoda, kterou řidiči na zvěři v kraji ročně způsobí, se pohybuje v řádech stovek tisíc korun.

(kač)

Foto - Značku upozorňující na nebezpečí výskytu zvěře na vozovce najdou řidiči i u zlínské silnice z Vršavy na Jižní Svahy.
Foto - Bára Horáková

Vyšlo také v: Kroměřížský deník, Slovácký deník, Valašský deník

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.