Přihlásit

V oboře přibudou turistické stezky (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Roční spor spěje k nalezení kompromisu * Omezení pohybu má daňčí zvěři zajistit klid

Ke společné dohodě postupně spěje více než roční spor mezi obecním úřadem a společností Hamé.
 Majitel obory, Lesy České republiky, a potravinářská firma, která je nájemcem obory v Radějově v Bílých Karpatech, totiž částečně omezili přístup veřejnosti do státní obory.
 "Nacházíme se v atraktivní turistické oblasti, kterou omezení značně komplikuje. Dříve do obory vedlo dvanáct přelezů, ze kterých zůstaly jen dva, přes které vede turistická trasa na Slovensko. Přitom je zde hned více turistických stezek, například z rekreační oblasti Mlýnky do Lučiny. Do těchto lokalit se ale nyní turisté přes oboru nedostanou," vysvětlil starosta Radějova Stanislav Knitl.

Trojlístek problémů

V honitbě jsou tři ohniska problémů. Především jde o omezený vstup veřejnosti do ohrazené šestnáctisethektarové plochy. Dále pak o počet daňčí zvěře, která podle ochranářů škodí vzácným rostlinám vyskytujícím se na přilehlých loukách. Trnem v oku je některým starousedlíkům a částečně i ochranářům místní hájovna. Tu generální ředitel společnosti Hamé Leoš Novotný získal ve výběrovém řízení od Lesů ČR. Jde o její rekonstrukci i případný vliv na životní prostředí.
 Obci i sdružení Ekoton, které hájí zájmy veřejnosti, vadí, že po oboře nesmějí projíždět cyklisté a navíc se mohou lidé pohybovat jen po vyznačené trase. "Cyklistika byla v těchto místech odjakživa oblíbená. Přitom zde jezdí těžká mechanizace kácet stromy," konstatoval Josef Dufek z Ekotonu.
 Daňčí obora je po tři měsíce v roce ze zákona úplně uzavřena, a to v červnu a dále od poloviny září do poloviny listopadu. Od neukázněných návštěvníků totiž hrozí stresování zvěře, které způsobuje škody na státním majetku okusem a ohryzem dřevin.
 "Omezení při turistických trasách zůstanou, protože chceme zajistit především klid pro zvěř. Zároveň jsme ale ochotni jednat o určitém kompromisu při umístění dalších turistických tras, případně naučných stezek. V každém případě rozšíříme naučné stezky a postavíme minimálně další dva přelezy," konstatoval Novotný. Dodal, že obora má mít ze zákona určitá privilegia v rámci intenzivního chovu zvěře. "To je nejen zájem můj, ale i zájem majitele, státního podniku Lesy ČR, který ze zákona může omezit přístup návštěvníků," řekl Novotný.
 K dohodě by se rádi přiblížila i obec a sdružení Ekoton.

Foto popis: V radějovské oboře se v největším množství vyskytuje daňčí zvěř.
Foto Autor - Foto archiv

Regionální mutace Právo - Olomoucký kraj

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.