Přihlásit

Každý sedmý Příbramák má doma střelnou zbraň (Příbramský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Příbramsko - Ozbrojenců na Příbramsku příliš nepřibývá, zato investují do rozšiřování svého zbrojního arsenálu. Potvrdila to Monika Schidlová, mluvčí příbramské policie. Zbrojní průkaz má na Příbramsku nyní 4251 lidí. Ti drží dohromady 9936 zbraní. "V roce 2003 bylo na Příbramsku registrováno 9017 zbraní. O rok později o dvě stovky více. V roce 2005 opět o dvě stovky více. V roce 2006 už se jejich počet vyšplhal na 9754," sdělila Monika Schindlová s tím, že počet zbrojních průkazů od roku 2003, kdy jich bylo 4233, kolísal jen minimálně. Mezi nejoblíbenější zbraně, které vlastní 2256 lidí, se zařadily samonabíjecí pistole. "V pořadí druhé nejčastěji držené, jsou brokovnice kozlice dvojky. Tu nyní drží 1696 lidí. Na kulovnici opakovací má zbrojní průkaz 1148 lidí," doplnila Schindlová. Nejstarším držitelem zbrojního průkazu na Příbramsku je podle zpráv policie šestaosmdesátiletý muž. "Zbrojní průkaz si musí držitelé vždy po pěti letech prodloužit. "To stojí přibližně tři stovky," dodala mluvčí. Pokud je člověk obviněn z trestného činu, zbrojní průkaz mu policie může odebrat do doby, než se prokáže jeho případná nevina. Ke konci loňského roku mělo v České republice zbrojní průkaz více než 311 tisíc lidí, kteří vlastnili přes 635 tisíc zbraní. Proti předchozímu roku přibylo držitelů zbrojních průkazů o více než 700 a zbraní asi o13 tisíc. Nejvíce zbraní vlastní lidé pro ochranu svého majetku a života, dále jde o myslivce, sportovní střelce a sběratele. "Sběratelé jsou především starší lidé, kteří vnímají zbraň jako kus sebe. Nepoužívají ji, spíše slouží na ozdobu," uzavřela mluvčí policie Monika Schindlová.

Foto - Zbrojní průkazy se dělí podle skupin. Skupina A slouží ke sběratelským účelům, B ke sportovním účelům, C k loveckým účelům, D k výkonu povolání, E k ochraně zdraví, života nebo majetku a skupina F k pyrotechnickým průzkumům.
Foto - Jitka Krejčířová

Jitka Krejčířová

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.