Přihlásit

Na Žďársku se objevil hohol severní (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

U Malého Dářka na Žďársku zaznamenali ochránci přírody výskyt páru vzácné kachny, hohola severního. V roce 1995 se na Malém a Velkém Dářku objevilo asi padesát kusů těchto kachen, nyní sem hohol přiletěl poprvé po dvanácti letech. Jde o druh, který v České republice hnízdí jenom výjimečně.
    "K zastižení je ve střední Evropě spíše na jarním tahu, protože ti ptáci směřují dál na sever a do Skandinávie. Výjimečný druh je to proto, že na rozdíl od jiných kachen hnízdí ve stromových dutinách," uvedl Jaromír Čejka ze Správy Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy.
Právě způsob hnízdění hohola severního se stal důvodem jeho úbytku v našich podmínkách, výrazně ubylo stromových hnízdních dutin. A s ohledem na to se chtějí ochránci přírody pokusit nabídnout páru hoholů možnost hnízdění u Malého Dářka.
    V minulosti tady bylo umístěno několik umělých hnízdních dutin. A v pátek se ornitologové vypravili umístit na borovice u Malého Dářka další budky.
    "Hnízdění na Žďársku se zatím nepotvrdilo, ale kolegové na Pardubicku byli úspěšnější a hnízdí tam dva páry hoholů. Protože se ještě v úterý ten pár hoholů na Malém Dářku zdržoval a tokal, chceme se pokusit nainstalovat tam pro tento druh kachny tři nové budky," vysvětlil Čejka.

Regionální mutace| Právo - Jižní Morava


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.