Přihlásit

Sokoli obsadili hnízda, na jejich hnízdění dohlédnou fotopasti (hradecky.denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Královéhradecko, Broumovsko
Už několik týdnů většina z nás toužebně vyhlíží očekávané oteplení a pravý nástup jara. Také řada živočichů netrpělivě čeká na lepší podmínky pro založení rodiny.

"Jako jedni z prvních začali hnízdit ve skalních rezervacích Broumovska sokoli. "Ptáci začali zakládat snůšky v posledním březnovém týdnu, letošní hnízdění proto bude oproti předchozím rokům o jeden až dva týdny opožděné," říká Petr Kafka z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, Správy CHKO Broumovsko.

ZATÍM ZAHNÍZDILO O DVA PÁRY MÉNĚ NEŽ VLONI
V předchozích letech se na Broumovsku uhnízdilo celkem sedm párů těchto kriticky ohrožených dravců, v letošním roce je zatím evidováno jen pět. Může to souviset s přirozeným kolísáním početnosti, opožděným návratem ze zimovišť či s přesunutím některých párů do míst, která ještě nebyla zkontrolována. Některé páry totiž mohou tímto způsobem reagovat na predátory či přílišné rušení v loňském roce.
"Abychom dokázali lépe objasnit případné nezdary při hnízdění, plánujeme k většině hnízd umístit fotopasti. Přejeme si však, aby co nejvíce hnízd bylo úspěšných a toto opatření bylo spíše záložní. Snad žádného výra, kunu či zvídavého turistu na snímcích nenajdeme," doplnil Kafka.
 
V OKOLÍ HNÍZD BUDE OMEZEN POHYB TURISTŮ
Úspěšnost hnízdění nebyla v posledních letech vysoká, a proto je důležité hnízdiště chránit a udržovat na nich klid. Vloni mláďata vylétla pouze z hnízd, která byla pod dohledem strážců a kde byl částečně omezen pohyb turistů. "Proto také v letošním roce bude uzavřen vstup veřejnosti na vyhlídku Skalní divadlo nad Kovářovou roklí v Broumovských stěnách a omezen vstup k Chrámovým stěnám v národní přírodní rezervaci Adršpašsko-teplické skály," upřesnil Petr Kafka lokality, kterých se opatření dotknou.
Pokud bude vše dobře probíhat, budou moci návštěvníci Teplického skalního města nahlédnout pomocí dalekohledu do soukromí divokých sokolů. Ve spolupráci s Lesy ČR pro ně budou za vhodného počasí připravena víkendová pozorování s odborným komentářem."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.