Přihlásit

Muflon ze Žďárska má světovou medaili (Vysočina - týdeník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Měřín - K olympijským šampionům by se dala vzdáleně přirovnat zvěř chovaná ve speciálních oborách na Žďársku. Je tak kvalitní, že dokáže na přehlídkách porážet dokonce i světovou elitu.
Letos se do historie žďárského obornictví zapsala bronzovým písmem trofej muflona. "Nedávno jej mezinárodní komise na Slovensku ohodnotila jako třetí nejsilnější na světě. Loni stejný úspěch zaznamenala trofej daňka," nechal se slyšet předseda žďárského okresního mysliveckého spolku Oldřich Sedlář.
Úspěchy z posledních dvou let jsou přitom jen kamínky do zdejší nimrodské mozaiky. "Chová se tu tak kvalitní zvěř, že máme zhruba 41 kusů, které lze mezinárodně zhodnotit jako medailové. Jsou to opravdu výjimečné trofeje, máme tady 18 zlatých, 14 stříbrných a zbytek bronzových," podotkl Oldřich Sedlář.
Obornictví zažilo boom na začátku devadesátých let. Na Žďársku vyrostlo asi šest obor, kde běhá zvěř světové kvality. Trofeje daňka a muflona pocházejí z obor Agra Měřín. Muflona mohli lidé spatřit na březnové přehlídce ve Žďáře nad Sázavou. Na chovatelské přehlídce pod taktovkou Českomoravské myslivecké jednoty nimrodi vystavovali přibližně 1250 trofejí zvěře.

(sva)

Foto - Majestátní trofej muflona z obory Agra Měřín si získala světový respekt.
Foto Ondřej Švára

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.