Přihlásit

Ochránci učí děti ohleduplnosti (Rokycanský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Rokycany
Záchranná stanice živočichů v Rokycanech zažívá nápor. Tentokrát ho však nezavinili živočichové, ale děti a mládež. Téměř denně zde projde několik desítek studentů mateřských, základních a středních škol, aby se tady dozvěděly, jak se chovat v přírodě. "Jaro je totiž obdobím, kdy na svět přichází celá řada mláďat, která jsou velice zranitelná. Proto je dobré, že sem našly cestu právě děti, kteří jsou k přírodě velice vnímavé. Na několika živých exemplářích dokladujeme činnost člověka v přírodě a ne vždy je to pěkné podívání," informoval nás Pavel Moulis, šéf rokycanských ochránců. "Velice často se k nám do stanice dostávají mláďata, která byla zbytečně odnesena od rodičů. Některé druhy ptáků, jako například kosi či drozdi, opouštějí svá hnízda dříve, než-li jsou schopna samostatného života. V této době poskakují po okolí a velice často je k nám lidé přinesou. Je to zbytečné. Stačí je dát na strom, keř či jiné vyvýšené místo, kde se nestanou potravou kočky či volně pobíhajícího pejska. Na mláďata savců však nesaháme," upozornil představitel ZO ČSOP Rokycany. "Zanechali bychom zde pach, který by zvířecí matku odradil a mládě by pak zemřelo hlady. Samozřejmě, když je mládě evidentně zraněné či spadlé do jámy, je pomoc na místě. Netroufáte-li si na vlastní zákrok, kontaktujte ochránce přírody či myslivce, neboť se v řadě případů jedná o zvěř," dodal.

"Velice často se k nám do stanice dostávají mláďata, která byla zbytečně odnesena od rodičů. Některé druhy ptáků, jako například kosi či drozdi, opouštějí svá hnízda dříve, než-li jsou schopna samostatného života. V této době poskakují po okolí a velice často je k nám lidé přinesou. Je to zbytečné," upozorňuje Pavel Moulis, šéf ZO ČSOP.

Daniel Géc

Foto - DESÍTKY LIDÍ VE STANICI. Velice často přichází do rokycanského záchranného centra osazenstvo z Domova mládeže při Středním odborném učilišti lesnickém a zemědělském v Rokycanech pod vedením zkušené vychovatelky Jaroslavy Bundové.

Foto Pavel Moulis

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.