Přihlásit

Myslivcům vadí motorkáři řádící v honitbě, za kterou platí nájem (Havířovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Karviná/Havířov
Myslivci, kteří se starají o zvěř žijící v lesích a remízkách na rekultivovaných plochách v okolí Karviné, Havířova a Orlové, mají v revíru novou "škodnou". A dělá jim docela velké starosti. Tentokrát to však není liška či toulavý pes, ale lidé. Přesněji řidiči brázdící rekultivované plochy, ale i lesní cesty na terénních motorkách, moderních čtyřkolkách a v zimě dokonce na i výkonných sněžných skútrech. Nejen že ničí pozemky, které jim nepatří, ale tím, že se i v nočních hodinách prohánějí oblastmi, kde žije lesní zvěř, negativně tak zasahují do života přírody. "Plaší zvěř, kterou hluk motorů děsí, je stresovaná. Když například srnec slyší takovýto hluk, reaguje zmatečně a prchá na všechny strany. Stává se, že se v tom zmatku rozdělí matka a mláďata, která se pak ztratí a uhynou. Nebo se zvěř užene, jak zmateně prchá před světlem motorky, prochladí se, dostane zápal plic a uhyne. Už jsme pár takových případů měli," líčí důsledky zábavy motorkářů předseda Mysliveckého sdružení v Karviné-Dolech Jaroslav Chromec. Jezdcům na motorkách, kteří se takto zřejmě dobře baví, není nic svaté. "Jezdí nejen po pláních, ale vyjíždějí i nové lesní cesty, do kopců, protože se s tím strojem dostanou všude," říká Chromcův kolega, člen místopřísežné stráže MS Petřvald Július Štiplák. On sám už nejednou narazil na skupinku mladých lidí na motorkách v místech, kam se nesmí, a kde má pelechy a krmelce lesní zvěř. "Nemáte šanci je dopadnout. Když se vydáte směrem k nim, nasednou na motorku a zmizí prakticky kterýmkoliv směrem. Vyjezdili si dokonce sjezd z hlavní silnice mezi Orlovou a Karvinou, takže jsou prakticky nepolapitelní," říká Štiplák. Policie už oznámení od myslivců, že se toto děje, dostala. Problém je však v tom, že dokud někoho nedopadne, nezmůže nic. Motorkáři- vandalové však škodí i zemědělcům. "Například u nás ve Stonavě rozjezdili soukromému zemědělci pole o rozloze šesti hektarů oseté obilovinami a způsobili takové škody, že na ně podal trestní oznámení," říká starosta obce Ondřej Feber. Dodává, že se výtržníci maskují i tím, že nemají na svých strojích SPZ. "Naděje, že je dopadneme, je malá. Ovšem i tak jsme se rozhodli vyplatit tisícikorunovou odměnu tomu, kdo pomůže usvědčit pachatele trestné činnosti na území obce," dodává Feber.

Foto - Myslivci proti motorkářům Člen místopřísežné stráže z Petřvaldu Július Štiplák (vlevo) ukazuje směrem do míst, kde vandalové na motorkách vyjíždějí v lesích nové cesty a plaší tak zvěř. Vedle něj předseda Mysliveckého sdružení Karviná-Doly Jaroslav Chromec.
Foto/Deník Tomáš Januszek

TOMÁŠ JANUSZEK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.