Přihlásit

Pytláctví se už stalo organizovaným zločinem (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V těchto dnech začíná hlavní pytlácká sezóna. Podle policie sice počet útoků pytláků v posledních letech trvale klesá, ale zároveň roste jejich organizovanost, která dosahuje až mafiánské úrovně.
 Usvědčovat pytlácké gangy je proto pro policii nesmírně obtížné. Právu to řekl mluvčí policejního prezidia David Kubalák.
 "Máme operativní informace o několika takových organizovaných skupinách," řekl Právu Kubalák s tím, že kvůli obtížnému dokazování zatím k rozkrytí žádného takového gangu v posledních letech nedošlo.
 Kubalákova slova potvrdil Právu i specialista hospodářské kriminálky ze severočeské policejní správy, která se bojem proti pytlákům zabývá.

Vysílačky a kuše

"Taková banda je přísně organizovaným organismem, ne nepodobným mafii. Kromě špičkových zbraní a výkonných terénních aut, která jim umožňují lovit zvěř přímo z nich v terénu, kam se my za nimi se svými škodovkami už nedostaneme, jsou její členové ve stálém spojení kvalitními vysílačkami. Některé party si dokonce organizují něco jako vlastní kontrarozvědnou činnost, kdy přes své kontakty do státní správy a místních samospráv zjišťují, zda policie zrovna v době jejich řádění nechystá nějaké manévry," řekl detektiv. "Pokud nepřistihneme pytláka přímo nad zastřelenou zvěří, těžko mu něco dokážeme," dodal k tomu kriminalista.
 Navíc podle něj jde například pro ulovenou zvěř někdo jiný než ten, kdo střílel. Dokázat mu tak lež, když tvrdí, že zvíře právě našel a jen ho chtěl odvézt do nejbližší hájovny, jde jen těžko.
V boji proti běžnému stylu pytláctví se však podle Kubaláka úspěšnost policie drží nezvykle vysoko. "Objasněnost se pohybuje stále mezi 70-80 %, je tedy velice dobrá," řekl Kubalák.
 Podle něj má na to značný vliv i stále se zlepšující spolupráce policie s ochránci přírody nebo myslivci, a to hlavně na místní úrovni, kde se lidé navzájem dobře znají.
Jak vyplývá z policejních statistik, jednoznačně nebezpečnější je pytláctví lesní. Také dokazování a monitorování lesního pychu je pro policii mnohem těžší než u vodního pytláctví. Podle Kubaláka to je dáno i nepřehledným charakterem terénu a nízkými počty policistů, kteří musí střežit často velká území.
 "Cílem pytláků se stávají velmi vzácné druhy zvířat, například rysi, vlci, vydry nebo draví ptáci," řekl Kubalák. Na některé druhy zvířat pytláci spíše líčí pasti, jiné zase doplácí na otrávené návnady. Podle expertů ale většina pytláků zvěř zabíjí střelnou zbraní.
 "Velké oblibě se těší kuše. Jsou tiché a na kratší vzdálenosti se svým výkonem a přesností střelným zbraním plně vyrovnají. V případě jejich použití také odpadá nebezpečí, že mi balistik dokáže, že toho medvěda nebo rysa zabila střela z mé pušky," podotkl detektiv.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.