Přihlásit

Myslivci se pochlubili s tím, co trefili v loňském roce (Teplický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Teplice
Dubnem začal nový myslivecký rok nimrodům z teplického okresu. V hrobské Koruně se konala tradiční výstava trofejí z minulého roku.
V loňském roce bylo v honitbách teplického okresu zastřeleno celkem 487 kusů jelení zvěře, z toho 113 bylo jelenů.
Uloveno v místních lesích bylo také 414 kusů srnčí zvěře, což je okolo šedesáti procent z původně plánovaného počtu pro loňský rok.
Málokdo ví, že v našem okrese žijí také mufloni. Těch myslivci v loňském roce trefili celkem 19 (přičemž 4 muflony, 7 muflonek a 8 muflončat).
Jen pro zajímavost, střeleno bylo také 19 kusů daňčí zvěře. Poklesl lov divočáků. Proti roku 2005 se snížil o 18 procent. Podle údajů od myslivců bylo v honitbách na Teplicku střeleno 745 kusů černé zvěře.

Sestaví nový plán pro letošní rok

Z údajů o skutečných počtech zvěře musejí myslivci naplánovat myslivecké hospodaření v novém mysliveckém roce. Zvěř je v teplickém okrese stále více ohrožena narůstající dopravou. Myslivecká sdružení v okolí měst či nechráněných silnic hlásí podle Jiřího Šilhy, mluvčího Českomoravské myslivecké jednoty, stále narůstající počet srážek dopravních prostředků se zvěří. "Dalším nebezpečím jsou volně pobíhající a toulaví psi, kteří neustálým rušením zvěře způsobují velké ztráty energetických zásob a zvěř pak hyne na uštvání či na záněty dýchacích orgánů. Chovatelé čtyřnohých miláčků při venčení by se neměli stydět za použití vodítka, protože tím chrání nejenom svého pejska před zatouláním, ale i okolní přírodu. Srny jsou v tomto období v pokročilém období gravidity, což je další důvod k ohleduplnosti ke zvěři," uvádí Jiří Šilha.

PETR MÁLEK

Foto - PŘEDVEDLI TROFEJE. Karel Prejza a Jindřich Kašpar si prohlížejí jeden z vystavených exponátů na výstavě v restauraci Koruna v Hrobě.
Foto Deník/ Zdeněk Traxler

[V L T A V A+P N P R E S S+L A B E]

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.