Přihlásit

Arnoltické lesy ničí motorkáři (Děčínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Arnoltice
Řádění motorkářů i majitelů čtyřkolek v obecních lesích už nechce dál trpět radnice v Arnolticích. Viditelných škod na poničených cestách a porostech totiž začíná přibývat a vedení obce chystá rázněj ší opatření.
"Zrovna o uplynulém víkendu si zase z našich lesů udělali terénní dráhu. Tak jsme přivolali hlídku z ludvíkovického policejního oddělení. Policejní auto dorazilo za pár minut, ale motorkáři asi něco tušili a včas ujeli. Jestli si ale myslí, že mají vyhráno, dost se pletou. Některá jména už známe," připomněl arnoltický místostarosta Vojtěch Sobotka.
Oblast Růžové, Labské Stráně a Arnoltic mají v hledáčku své zvýšené pozornosti právě ludvíkovičtí policisté. "Jednak jde o inkriminované ničení lesních cest a porostů, ale začaly nám tam přibývat i případy trestné činnosti lidí, kteří usedají na motocykly bez potřebného řidičského oprávnění. K zadržení jednoho takového provinilce došlo právě koncem minulého týdne. Několik takových úspěšných zásahů máme i z předchozích dob," rekapituloval vedoucí obvodního oddělení Policie ČR v Ludvíkovicích Miroslav Ouzký.

Naštvaní na motorkáře jsou i obyvatelé obce a okolní chalupáři. Stěžují si na obecním úřadě. "Tímhle problémem jsme se zabývali i na úterním jednání zastupitelstva. Shodli jsme se na jednoznačném ultimátu. Přibude ještě jedno řádění a podáváme polici trestní oznámení," rozčiloval se arnoltický starosta Karel Kučera. Připomněl, že už teď způsobené škody překročily minimální hranici trestného činu. Mnohé pozemky, kde motorkáří túrují své stroje, mají od obce pronajaté myslivci ze sdružení Hubert v Labské Stráni. "Do pronájmu i krmení zvěře investujeme dost peněz, takže nám samozřejmě nemůže být jedno, jestli nám někdo naše snažení hatí. Snad každé malé dítě ví, že zvěř především v době zrodu mláďat potřebuje více klidu. Řev motorů je stresem, který šanci na nový život výrazně zhoršuje. V případě trestního oznámení se k obci připojíme," tvrdil hospodář mysliveckého sdružení Jan Koštýř. Dlouho vyčkávat na další extempore motorkářů už nechce jeden z dalších myslivců. "Oni zkouší naši trpělivost. Mně už ale došla. Možná vyzkouším, jak odolné jsou vůči brokům pneumatiky jejich motorek nebo čtyřkolek," říkal nazlobeně. Svoji úvahu ale hned uvedl na pravou míru. "Jsem naštvaný a myslím to v určité nadsázce. Nechci svým tvrzením poškozovat jméno myslivců, protože ani já, ani nikdo jiný samozřejmě střílet nebude," dodal smířlivě.

JOSEF SUK

[V L T A V A+P N P R E S S+L A B E]

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.