Přihlásit

Žáci z vesnic znali (Prostějovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Prostějov
Na dvě stovky dětí základních škol prostějovského regionu vyrazily včera na trať místního kola celostátní soutěže ochránců přírody Zelená stezka - Zlatý list. Stanoviště s praktickými a teoretickými úkoly lemovala část lesoparku Hloučela, takže soutěžící byli v neustálém kontaktu s přírodou. "Připravili jsme ve spolupráci s Lesy České republiky osm stanovišť s poznáváním rostlin, živočichů, minerálů, či dřevin," vysvětlila za pořadatele Eva Zatloukalová z Ekocentra Iris. Žáci z venkovských škol zvládli všechny úkoly s naprostým přehledem. Bezchybně identifikovali i paroží lesní zvěře, takže organizátorům bylo hned jasné, kdo má v rodině myslivce. "Mezi žáky jsou velké rozdíly. Městské děti neznají stromy, o paroží ani nemluvě," uvedla Helena Španihelová z Lesní správy v Prostějově.
Trofeje muflona, daňka, srnce a jelena tak byly pro školáky výzvou kdo z koho. Oněco lépe se jim vedlo na stanovišti lesního a polního ptactva. Sojku prozradila známá modrá pírka, zato sluk a mnohé pořádně potrápila. "Celkem se nám dařilo, jenom u ptáků jsme se trochu zasekli," potvrdil David Pírek z Prostějova.

Foto - Poznávat přírodu bylo doménou vesnických dětí.

Foto - Eva Ševčíková

(šev)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.