Přihlásit

Po letních vedrech přijde ochlazení, i mrazíky (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Letní vedra skončila. Meteorologové v sobotu na řadě míst naměřili teplotní rekordy, tento týden ale očekávají, že ráno teploměry klesnou až k nule.
 O prvním víkendovém dni padla teplotní maxima například v pražské Libuši, Jihočeském nebo Olomouckém kraji.

Ve středu maximálně 14 stupňů

 V Libuši naměřili 26,5 stupně Celsia, přičemž dosavadní rekord byl 24,9 stupně a platil od roku 1993. V Českých Budějovicích rtuť teploměru vystoupala na rekordních 25 stupňů. Teplotní rekord, starý 61 let, padl také v Olomouci. Tamní stanice naměřila 26,3 stupně.
 Teploty, které jsou obvyklé pro červen, řada lidí využila ke koupání. Odborníci ale upozorňují, že v následujících dnech spíš lidé budou muset sáhnout do šatníků a vytáhnout svetry.
 Od neděle se má ochlazovat, už ve středu meteorologové očekávají teploty od deseti do 14 stupňů. Během příštího týdne - pravděpodobně již od pondělka - se také budou ve větší míře vyskytovat noční a ranní mrazíky.
 Přetrvávající sucho ale působí řadu problémů. Hasiči varují před rozděláváním ohňů v přírodě.

Málo vody v řekách

 Málo vody je také v řekách. Povodí Labe bude upouštět přehrady a jezy, aby na dolním toku Labe zvedlo hladinu.
 Plánované vlny tam bude tvořit až do úterý, aby po řece mohly splout lodě. Lidé na břehu řeky se musejí připravit na náhlé kolísání hladiny.
 Voda, která ubývá v krajině, rovněž komplikuje život zvěři i ostatním živočichům, kteří se neobejdou bez napajedel. Po dohodě s majiteli pozemků jim je budují myslivci.

Foto popis: Brány rekreačního areálu Žluté lázně v Praze se v sobotu poprvé letos otevřely pro návštěvníky. Největší radost měly děti.
Foto Autor - Foto ČTK - Roman Vondrouš

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.