Přihlásit

Myslivci hlídají vodu v revíru (Strakonický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Strakonicko
S absencí srážek a vysycháním přirozených zdrojů vody v přírodě vznikají dohady, zda netrpí nedostatkem vody také divoká zvěř.
"Je věcí odborného lesního hospodáře, aby znal situaci ve svém revíru a podle toho jednal. Ale za celých čtyřicet let, co dělám myslivost, nepamatuji, že by zvěř v našich končinách trpěla nebo umírala žízní," vysvětlil za Okresní myslivecký spolek ve Strakonicích Luděk Bělohlav.
Podle informací lesních hospodářů (LH) zatím není situace taková, aby nutila k rozvozu napajedel. "V naší oblasti je zatím přirozených zdrojů vody dostatek, i když je vidět, že lesní potůčky, které zásobují rybníky, začínají vysychat," uvedl LH Karel Papež z Volenic. Zdeněk Poleník má na starosti honitbu na Podlesí. "Není to se suchem tak hrozivé. Potoky a rybníčky vodu mají. Proto s jejím zavážením zatím nepočítáme," řekl.
Obdobná situace je na Doubravicku. "I tady máme dostatek potoků a rybníků," přidal se LH Václav Jelen.
Zvěř si podle slov Luďka Bělohlava poradí. "Když přijde o zdroj vody, je schopná za jinou jít na vzdálenost dva až tři kilometry," dodává.
V případě nouze o vodu by museli myslivci vybudovat dvojí druh napajedel. Žlabové pro drobnější zvěř a umělé rybníčky s foliovým dnem, do kterých by se voda doplňovala, pro ostatní zvěř.

SLÁVKA PETRÁKOVÁ

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.