Přihlásit

Lišky se lovit musejí (Kroměřížský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Názory na lov lišky, která je velmi rozšířeným predátorem, se mezi různými pseudoochránci (kteří například lišku v živé přírodě neviděli, natož nemůžou vůbec tušit, co taková dokáže) a myslivci opravdu různí. Často slýcháme, že lov lišek během jara by měl být pozastaven a liška v období vrhání mláďat by měla být hájena. Samozřejmě není humánní zabít matku, na ni v noře čekají liščata.

Jsou přemnožené

Ovšem v našich honitbách, kde stavy drobné zvěře jsou na nízkých stavech, což je způsobeno dřívějším intenzivním zemědělstvím a necitelným stále trvajícím a neustále se opakujícím zásahem člověka do přírody, jsou lišky přemnožené, a proto se myslivci musejí intenzívně věnovat jejímu lovu během celého roku. Vždyť liška také bývá největším zdrojem nákazy vztekliny. Proto čtenářům předkládám fotografii lišáka vážícího osm kilo, uloveného 29. dubna 2007 v 5.15 hodin při ranní čekané, kulovnicí ráže 308W, nábojem Sierra Game King, v honitbě mysliveckého sdružení Rataje, v lokalitě zvané "Pastviska", na vzdálenost 150 metrů.

Foto - ilustrační

Zaslal: Zdeněk Ondruch, Kroměříž

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.