Přihlásit

Nelegální lov: desetitisícové pokuty (Vysočina)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Žďársko
Pytláctví? "Dopouštějí se ho také řidiči, kteří si zvěř po sražení odvezou domů," uvedl jednatel Okresního mysliveckého spolku ve Žďáře nad Sázavou Oldřich Sedlář.

Kde se na Žďársku nejvíce pytlačí?

V minulosti byly problémy v okolí obcí Pavlov a Moravec. Dochází k němu také v lesních úsecích okolo silnic.

Jaké jsou šance pytláka přistihnout?

Je to téměř nemožné. Pytláci jezdí často ve skupinách. Dva až tři lidé zvěř zabijí, pak telefonem kontaktují své komplice a ti se ji vydají sebrat. Když je při tom někdo chytne, vymluví se, že zvěř našli a chystají se nám ji předat.

A co policie, spolupracujete s ní?

Skoro vůbec. Když se na ni obrátíme o pomoc, řekne, že má důležitější věci na práci než honit nějaké pytláky po lese. To je pak těžké.

Jaké pokuty dopadeným hříšníkům hrozí?

Jsou to částky, které se pohybují v desetitisících. Záleží, jakou škodu způsobí. Pokud pytlačí v organizované skupině, mohou jít až na tři roky do vězení.

Podle čeho se určuje výše škody?

Počítá se hodnota zvěřiny, tedy masa, a eventuálně trofeje. Chovná hodnota, například když někdo zabije matku od mláďat, není ještě u jednotlivé zvěře stanovena. Ceník nebyl zatím schválen.

Kdo dohlíží na pořádek v lese?

Na pětisetmetrový úsek každé honitby je vyčleněn vždy jeden člověku, kterému se říká myslivecká stráž. Ten dohlíží nejen na to, aby nedocházelo k pytláctví, ale i na jednotlivé myslivce. Sleduje, jestli se správně o zvěř starají, jak ji krmí a podobně.

LUCIE KUBÍKOVÁ

Vyšlo také v: Havlíčskobrodský deník, Jihlavský deník, Pelhřimovský deník, Třebíčský deník, Žďárský deník

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.