Přihlásit

Pytlák století u soudu za ublížení na zdraví (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jeho pytláctví bude posuzováno odděleně v jiném procesu

Před senátem Okresního soudu Brno-venkov začalo ve středu nové kolo procesu s pytlákem století Josefem Konečným z Ořechova u Brna.
 Žaloba ho viní z pěti trestných činů. Kromě výtržnictví a poškozování cizí věci mu klade za vinu i ublížení na zdraví. Za tento čin mu hrozí až osm let vězení.
 Konečný, profesí puškař, se zodpovídá z toho, že 25. října 2005 přišel podnapilý domů, vzal zbraň a vypravil se k domku, kde byla jeho manželka na návštěvě u přítelkyně. Začal na dům střílet a vyhrožoval kamarádce své údajně nevěrné manželky a dalším lidem v domě, že je zabije. Vystřelil přitom také k silnici, kde zranil mladého muže v autě.
Řádění možná jen domnělého paroháče přivedlo však policii ke skutečným parohům - při domovní prohlídce u něho kromě arzenálu zbraní našli také 1350 srnčích, jeleních, mufloních a daňčích trofejí v ceně několika miliónů korun. Nechybělo ani množství masa a stažených kůží. Pytláctví Konečného však bude posuzováno odděleně v jiném procesu.

Střelba nebyla pokusem o vraždu

Už v březnu posuzoval Vrchní soud v Olomouci podezření soudců z Brna-venkov, zda říjnová střelba nebyla pokusem o vraždu. V Olomouci rozhodli, že to bylo jen ublížení na zdraví a kauza se znovu vrátila na stůl předsedy senátu Antonína Krátkého. Nové kolo jednání mělo ve středu na programu výslech svědků a soudních znalců.
Během hlavního líčení kladl obžalovaný spolu se svým advokátem Janem Vokálem svědkům a soudním znalcům dotazy, jimiž se snažili zpochybnit možnost, že by zbraň, nalezená teprve po roce na základě anonymního udání v krmelci v lese, byla předmětem doličným.
 Obžalovaný se po svědectví někdejšího mysliveckého hospodáře z Ořechova rázně ohradil proti tomu, že je označován za pytláka, ačkoli "neexistuje jediný člověk, který by ho viděl zastřelit zvíře".
 Jednání bylo kvůli výslechu dalších svědků a doplnění expertiz zbraně odročeno na červen.
 Josef Konečný si z vazby přinesl podrobné poznámky, s jejichž pomocí se snažil zpochybnit výroky svědků a soudních znalců.

Foto popis: Josef Konečný, u něhož policisté našli srnčí, jelení, mufloní a daňčí trofeje v ceně několika miliónů, včera u soudu.
Foto Autor - Foto PRÁVO - Jan Chmelíček

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.