Přihlásit

Myslivci se chystají na letošní sezonu (Region Bruntálský)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

REGION (kru) - Myslivci před začátkem lovecké sezony dokončují stavby posedů a také opravují krmelce.

Krmelce je třeba po zimě vyčistit a vydezinfikovat. Mnohé z nich však podlehly nepříznivému počasí. Stejně tak jsou na tom lesní posedy a sedačky. Ty se v krásném jarním počasí stávají terčem nejednoho mileneckého páru. To však může mít tragické následky, protože ne všechny tyto stavby jsou v pořádku. Myslivci z různých honiteb se je snaží každoročně opravovat.
"Drobnější oprava posedu, kazatelny, trvá několik dní. Kompletní rekonstrukce však trvá i několik týdnů. Pokud jeho stavitel dbá na správný postup vydrží toto opravené zařízení sloužit myslivcům po dobu několika let," řekl Lukáš Peška, člen mysliveckého sdružení Sokol Hošťálkovy.
Lidé mají myslivce mnohdy za bezcitné vrahy lesní zvěře. Posedy se však nestaví jen za účelem lovu zvěře. "Posedy stavím zejména proto, abych z nich mohl zvěř pozorovat. V poklidu můžu spočítat stavy zvěře, aniž bych ji vyplašil. V případě, že zahlédnu slabý či nemocný kus, tak z posedu není problém takovouto zvěř slovit. Samozřejmě lovím pouze v době, kdy mám vystavenou řádnou povolenku," konstatoval Lukáš Peška, skutečný přítel lesa.
Myslivci nyní mohou střílet škodnou, mezi niž patří například lišky. Povolenku mají také vystavenou na lov černé zvěře, na sele a lončáka (loňské sele). Již od patnáctého května se začnou lovit srnci. "Mohu potvrdit, že se do lesů vydá v dalších týdnech mnoho myslivců, jelikož půli května někteří považují za začátek sezony. Lidem bych doporučil, aby volili z důvodu bezpečnosti barevnější oblečení při vycházce do lesa a přírody," dodal myslivec Pěška.

Foto - Myslivec Lukáš Peška s kamarádem Lukášem Motyčkou vybudovali během několika týdnů nový posed. Stihli také opravit krmelec.
Foto - JIŘÍ KRUŠINA

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.