Přihlásit

V Březůvkách se rozhodli, že vyčistí prameny (Zlínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Březůvky
Vyčištění a oprav se brzy dočkají některé studánky a prameny v Březůvkách na Zlínsku. Letos začátkem jara se na tom shodli představitelé obce a zástupci tamního Mysliveckého sdružení Strážná.
"Na rozdíl od sousedního Provodova, kde mají třeba zajímavé skály, neoplývají Březůvky výraznými přírodními památkami. Není třeba se ale rmoutit, našimi poklady jsou totiž přírodní prameny a studánky," uvedl obecní zastupitel Jaroslav Holík.
Mezi ty nejznámější patří například Lukáštěna ve Slatinách nebo studánka na Vrchu a v Podrysoví. Ty lidé také dobře udržují. V Březůvkách je však i několik dalších pramenů, málokdo však ví, kde je hledat. Jedná se například o pramen Březůvského potoka, který se nachází asi dvě stě metrů pod telekomunikační věží na Pinduli, nebo o Hrabovou studánku, která je v lese za pravou zatáčkou k Pinduli. "Koncem března jsme je všechny obešli a je patrné, že si zaslouží vyčištění a opravu," řekl Holík.
Pozornost bude vedení obce věnovat zejména léčivému sirnému prameni u dětského tábora v Hutích. "Kromě vybudování kamenného oblouku, který má zabránit znečišťování vody, uvažujeme i o výstavbě odpočívadla a cyklostezky, kterou by mohly lemovat výjevy lesních strašidel," prozradil Holík. "Po jednání s majiteli pozemků, kteří s úpravami souhlasí, jsme zajistili mikrobiologický a chemický rozbor vody. Výsledky ukázaly, že je nezávadná," dodal.

Foto - Oprav se dočká i studánka, která se nachází v listnatém lese asi 300 metrů na západ od dětského tábora v Hutích.
Foto - OÚ Březůvky

(kač)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.