Přihlásit

Už se na americký radar těším (Haló noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Víte, že experti už začali projednávat právní a technické souvislosti, jež je nutné vyjasnit ještě před podepsáním dohody o umístění amerického radaru, tedy vojenské základny, u nás? Myslím ovšem, že je to naprosto zbytečné, protože mít zde americké Armyboys je pro nás výhodné, i kdyby to výhodné nebylo. Budou hájit náš vzdušný prostora bude-li třeba i podzemní, kdyby nějaké íránské nebo severokorejské komando se pokusilo prokopat k nám tunel. A člověk nikdy neví, kdy tyto dvě země něco napadne, tedy alespoň podle moudrých mužů a žen v naší vládě, jimž bezmezně věřím. Proto si vážím slov pana místopředsedy vlády Alexandra Vondry, která pronesl v Poslanecké sněmovně. Řekl v námitce na případné referendum, jímž se zabývala právě Poslanecká sněmovna:
My nechceme, aby se politici zbavovali odpovědnosti. Má pravdu. Co kdyby lidé základnu odmítli, kdo by pak byl neodpovědný? Stíhat statisíce lidí přece nejde a oni stejně tomu nerozumí. Jen pan Vondra a lidé jeho myšlenkové úrovně ví, oč jde. Především je proto třeba projednat, kam až do lesa budou smět čeští houbaři. Jestli pět metrů za Trokavec anebo dejme tomu sto kilometrů. Tedy čtverečních, aby nevznikly rozpory. Myslím, že však to oněch sto kilometrů nebude. Podle některých informací ještě v patnácti kilometrech mohou být ohroženi lovci, kteří sem přišli na jeleny, protože manipulace s výbušninami může mít hrozivé následky a zastrkávání nábojů do kulovnic takovou manipulací je. Nevím, jak v této souvislosti hodnotit nahazování prutů do rybníků, protože v každém případě při podobné činnosti vzniká určité tření.
I záření bude prý mít nepříjemné vlivy. Nějaká ta rakovina a další nespecifikované nemoci. To se prý bude týkat až Rokycan. Myslím tudíž, že nejen Trokavec bychom měli vystěhovat, ale i Rokycany a obce kolem. Jde přece o jejich bezpečnost. Jen termín je třeba správně načasovat. A jak víte, středočeské zastupitelstvo schválilo privatizaci některých nemocnic (nebojte se, seznam se bude rozšiřovat) a nelukrativní obory se budou přesunovat do fakultních klinik anebo zatím nesoukromých nemocnic. A nějaká ta nemoc ze záření zas tak lukrativní nebude, protože nikdo nemá zájem na jejím rozmazávání. A těch pár pacientů? Pro ně nestojí za to si kupovat drahé přístroje. Proto i pojišťovny léčbu zřejmě podle dozajista připravovaného dokumentu panem ministrem Julínkem budou povolovat jen za podmínky většinové spoluúčasti.
A protože prý budeme napříště naprosto bezpečni a žádné letadlo, střela nebo podzemní kanál nás nemůže ohrozit, je třeba nějakou tu suverenitu věnovat na oltář vlasti, tedy podle pana Vondry a druhých. Proto nemůžeme ani chtít, aby americká strana nás informovala o nějaké své akci, jež vznikne v důsledku balistického či jiného útoku vedeného přes naše území. Můžeme být jen spokojeni, že nějaký ten dílec ze sestřelené rakety, která směřovala na USA, spadne k nám. Konečně nebudou muset bezdomovci a jiní sběrači kovů krást železniční bezpečnostní zařízení či přímo koleje. Tady jim spadne železo doslova z nebe. Pan senátor Štětina byl v této souvislosti velmi prozíravý, když se plnou vahou svého těla postavil proti navrženému zákonu o odpadech. Zřejmě nikdo nepochopil jeho sociální cítění a péči o budoucí bezdomovce.
Jistě se projednají i další aspekty americké přítomnosti u nás. Mám na mysli nejen přemístění dívek z E-55, ale i odvoz odpadu ze základny, aby tomu nemuselo být jako dosud, že zaplňuje bývalé haly a kravíny, prodej Budvaru, jenž pokud bude v rukou americké firmy Anhäuser Busch, bude dozajista lepším mokem pro americké boys a tudíž i pro nás středoevropské venkovany a i jinak chápající primitivy, než je současný Budvar, a další důležité souvislosti. Myslím, že přítomnost amerických vojáků nejen ozdraví náš průmysl, ale bude i zdrojem nebetyčných příjmů všech nás Čechů, Moravanů a Slezanů. Už se na to těším.

Foto - Jaroslav KOJZAR

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.