Přihlásit

Malá plemena a ohaři ukázali své dovednosti (Prachatický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Protivec
Kynologická komise při OMS Prachatice ve spolupráci s členy MS Strunkovice nad Blanicí uspořádala o uplynulé sobotě Zkoušky vloh ohařů a malých plemen. Přihlášeno bylo celkem 31 psů i fen, z toho se dostavilo ke zkouškám 27 psů a fen. Slavnostního zahájení zkoušek se ujala předsedkyně kynologické komise Radka Vondrová, aby přivítala přítomné. Poté předala slovo řediteli zkoušek F. Šnajdrovi a vrchnímu rozhodčímu P. Sochorovi. Ti sdělili vůdcům rozdělení do čtyř skupin dle vylosovaných čísel. Každá skupina měla své dva zkušené rozhodčí a závodčí. Zkoušky se konaly bez problémů i počasí nám docela přálo. Každý vůdce se svým psem měl možnost předvést chování psa při kontaktu se zvěří. Účelem těchto zkoušek, je prokázání vlohových vlastností loveckého psa, mezi které patří na prvním místě ověření kvality nosu psa, jeho schopnosti sledovat stopu zvěře a hlasité sledování této stopy. Dále klasifikují rozhodčí poslušnost psa i jeho ovladatelnost ze strany vůdce. Plemena patřící mezi slídiče jsou dále zkoušena z ochoty na vodu, kde musí prokázat zdatnost v plavání. Jako na většině každých zkoušek byla podceňována vůdci disciplína "vodění na řemeni". Po absolvování všech předepsaných disciplín se vůdci i rozhodčí sešli v hasičském domě v Protivci. Poté byly vyhlášeny výsledky. Ohaři - udělena 5x I. cena - vítězem s nejvyšším počtem bodů 220 se stala fena krátkosrstého ohaře Bora z Pytlácké stezky s vůdcem a majitelem Janem Křížem. Malá plemena - udělena 16x I. cena, 3x II. cena, 1x III. cena. Vítězem se stal s počtem bodů 192, Welsh springer spaniel jménem Ben od Jezárek s vůdcem i majitelem Ing. Prokešem. Druhé místo obsadila fenka Border teriéra, Šárka z Adamova dvora vedená Josefem Sahulou. Třetí místo patřilo opět fence, tentokrát však jezevčíka drsnosrstého standardního jménem Brittany z Rajšlu, vedené Ing. Huckem. Obě fenky na druhém a třetím místě dosáhly stejného počtu bodů 188, a tak v tomto případě v určení pořadí rozhoduje věk zvířat. Stalo se tradicí, že zkoušky vloh ohařů i malých plemen se pořádají v honitbě MS Strunkovice nad Blanicí. Honitba je zde vždy dobře zazvěřena a členové tohoto MS spolupracují příkladně s kynologickou komisí a za to ji patří velký dík.

Foto - Vítězem v kategorii ohaři se stala fena krátkosrstého ohaře Bora z Pytlácké stezky s vůdcem a majitelem Janem Křížem.

Foto Radka Vondorvá

Radka Vondorvá, Prachatice

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.