Přihlásit

Lesníci pomůžou ochranářům s návratem orla do přírody (Olomoucký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Dravci v okolí Města Libavá se od letoška díky ohleduplnosti armádních lesníků může dařit lépe

Město Libavá
Jako ideální teritorium pro zahnízdění orla skalního se ukázal vojenský prostor Libavá, kde jeden z největších predátorů ptačí říše v Evropě úspěšně vyvádí potomky od roku 2013. Od letoška se dravci může dařit ještě lépe, protože v ochraně tohoto druhu spojili síly ochranáři a armádní lesníci, kteří se zavázali chránit porosty s vybudovanými orlími hnízdy a respektovat klidové zóny zejména v době snůšky.
Na Libavé obhospodařované Vojenskými lesy a statky (VLS) orli dosud vyvedli čtyři mláďata.
"V současné době evidujeme dvě hnízdní lokality, dva páry, z čehož na jedné probíhá úspěšné hnízdění od roku 2013," uvedl předseda ZO ČSOP Nový Jičín Petr Orel, vedoucí projektu Návrat orla skalního do České republiky. "Podle našich předpokladů může být v honitbě VLS na území vojenského újezdu Libavá úživnost perspektivně pro tři páry orlů skalních," informoval.
Ze smlouvy o spolupráci v rámci projektu Návrat orla skalního do České republiky, která se týká podpory hnízdišť tohoto vzácného živočišného druhu v honitbě VLS Libavá na Olomoucku, vyplývá, že armádní lesníci budou chránit hnízdní porosty a respektovat klidové zóny tohoto živočišného druhu při hnízdění. To znamená, že lesníci v maximální možné míře vyloučí či omezí lesnické zásahy v lokalitě. VLS se navíc se svazem ochránců přírody rovným dílem podělí o náklady na celý projekt, který ročně stojí asi 120 tisíc korun.
"Vojenské lesy a statky spravují šest přírodních lokalit, kterým se v uplynulých desetiletích s ohledem na jejich využití pro armádní výcvik více či méně vyhnul civilizační rozvoj.
Proto jsou často vhodné pro obdobné přírodovědné programy. Návrat orla skalního je jedním z nich," vysvětlil ředitel VLS Josef Vojáček.
Projekt běžící od roku 2006 k nám má vrátit tohoto majestátního dravce. Orli skalní hnízdili ve všech horských i hustě zalesněných nížinných oblastech u nás. Ještě v 19. století se pravidelně objevovali v Krkonoších, Orlických horách, Jeseníkách a v Beskydech.
Ve 20. století však vlivem lidské činnosti z české přírody vymizeli. Navrátili se až v květnu 2013, kdy se na Libavé vylíhla samička Anežka - první mládě ve volné přírodě po více než sto letech.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.