Přihlásit

Vzteklina už není hlavní hrozbou (Hospodářské noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

NADTITULEK: INFEKCE PŘENOSNÉ ZE ZVÍŘAT

Až pětina psů a koček chovaných v českých domácnostech je infikována škrkavkami. Tento parazit vyvolává nejčastější chorobu, kterou se může člověk od zvířete nakazit. Setkalo se s ním asi dvacet procent Čechů. Stejně jako u jiných nemocí "zvířecího" původu je prevencí dodržování pravidel chovu a hygienických zásad.

Od nepaměti se musí lidstvo vyrovnávat s infekčními chorobami, jejichž zdrojem je zvěř. Zatímco dříve hrozilo riziko více ve volné přírodě nebo při kontaktu s hospodářskými zvířaty, nyní s rostoucím počtem psů, koček a dalších zvířecích mazlíčků se nebezpečí stěhuje přímo do našich domovů. Mění se také spektrum chorob. Onemocnění, která představovala velkou hrozbu v minulosti, jsou na ústupu. To platí například pro vzteklinu. "Od roku 2002 nebyl v České republice u zvířete zaznamenán žádný případ vztekliny," říká Pavel Chalupa z Kliniky infekčních, tropických a parazitárních nemocí pražské Fakultní nemocnice Na Bulovce.

Častěji se naopak u lidí objevují především choroby typické pro psy a kočky, jako je toxokaróza nebo toxoplazmóza. "Škála onemocnění přenosných ze zvířat na člověka je velmi široká. Jejich původci mohou být viry, bakterie, plísně nebo paraziti. Různý je také způsob přenosu - buď kapénkami, kontaktem, nebo sekretem či trusem," vysvětluje Pavel Chalupa.

Dodržujte pravidla chovu

Riziko infekce však není důvodem, abyste se svého psa nebo morčete zbavovali. Nákaza totiž bývá nejčastěji důsledkem lidské chyby, především nedostatku znalostí o chovu. "Zvířata mají být vakcinována proti nebezpečným infekcím, pravidelně ošetřována proti parazitům a krmena odpovídající stravou," říká Vlasta Svobodová z Fakulty veterinárního lékařství v Brně. Pozornost by chovatelé měli věnovat také místům, kde se jejich mazlíček pohybuje.

Opravdu vážné onemocnění si totiž pejsek nebo kočička mohou domů přinést především z přírody, například při pobytu na chatě či chalupě, i když tyto případy naštěstí nebývají příliš časté. "Velmi nebezpečnou infekcí může být alveolární echinokokóza, způsobená infekcí tasemnicí liščí. Zdrojem jsou ulovení hlodavci, kterými se psi a kočky nakazí. Pak vylučují vajíčka trusem. "Zvířata běhající volně v přírodě je proto nutné odčervovat přípravky proti tasemnicím pravidelně každý měsíc," upozorňuje Vlasta Svobodová.

Další důležitou podmínkou prevence je hygiena. "Při zachování základních hygienických pravidel bude nebezpečí přenosu infekce minimální," tvrdí Vlasta Svobodová. To se netýká pouze chovatelů, i když ti jsou ohroženi více. Především infekce obsažené ve zvířecím trusu se dobře šíří prostředím, mohou kontaminovat půdu nebo vodu a jejich prostřednictvím i potravu.

Až 200 tisíc vajíček denně

To platí také u onemocnění, se kterým se veterináři v Česku u svých zvířecích pacientů setkávají nejčastěji. Škrkavky se do lidského organismu dostávají prostřednictvím vajíček, které infikované kočky a psi vylučují s trusem.

"V Česku se škrkavky vyskytují asi u šestnácti procent psů, u mladých psů je to čtyřicet procent. Výskyt u koček činí okolo osmnácti procent," říká Vlasta Svobodová. Přenos nákazy na lidi je přitom pravděpodobný už při počtu sedmi procent nakažených zvířat v dané lokalitě - bez ohledu na to, jestli člověk zvíře sám chová. Riziko roste s množstvím vajíček, které se do prostředí s trusem zvířat dostanou. Každá samička škrkavky denně vyprodukuje až 200 tisíc vajíček, v gramu trusu nakaženého zvířete je jich až 15 tisíc. Odborníci odhadují, že se v České republice se škrkavkami setkalo průměrně dvacet procent lidí, u naprosté většiny z nich se ale nákaza zdravotními obtížemi neprojevuje.

Prevencí tohoto onemocnění je snaha, aby se vajíčka parazitů do prostředí dostávala v menší míře. A to závisí především na chovatelích koček a psů, tedy zvířat, která jsou nejčastějšími hostiteli těchto parazitů. Prvním krokem je pravidelné odčervování. Účinný prostředek předepíše každý veterinář nebo jej můžete koupit volně v lékárnách. "Kočky vycházející ven je nutné odčervovat po celý život, a to alespoň čtyřikrát ročně. Při striktně domácím chovu je infekce méně častá," říká Vlasta Svobodová. U psů je nutné opakovaně odčervovat štěňata do jednoho roku a také kojící feny. Dospělá zvířata se odčervují dvakrát až čtyřikrát ročně.

Druhým preventivním opatřením je sbírání výkalů, které po zvířatech zůstávají na ulicích, v parcích nebo v lese. V tomto případě jde především o ohleduplnost chovatelů k okolí. Vzhledem k tomu, že se vajíčka obsažená v trusu stávají infekčními až po dvou týdnech, riziko nákazy při tom sami nepodstupují. n

Nejčastější choroby přenosné na člověka

Psi
*Larvální toxokaróza.
Příčinou je pozření vajíček škrkavky, která se do prostředí dostávají psím trusem. Ohroženy jsou hlavně malé děti, které dávají do pusy kontaminovaný písek nebo hlínu, k přenosu stačí i konzumace neumyté zeleniny. Z vajíček se vylíhnou larvy, které pronikají do jater, plic, mozku, svalů nebo oka. Postiženo bývá jedno oko, larvy škrkavky v něm mohou způsobit ztrátu zrakové ostrosti a v krajním případě slepotu. Většina nakažených obtíže nepociťuje. Pokud se projeví, jde nejčastěji o zvýšené teploty, zvracení, nechutenství, průjem, bolest kloubů a svalů a vyrážku. Prevencí je odčervování psů a sběr exkrementů. Stejnou infekci rozšiřují i kočky.

*Alveolární echinokokóza.
Tasemnicí liščí se psi nakazí od uloveného hlodavce. Člověk se obvykle infikuje vajíčky z kontaminované zeminy. Z vajíčka vznikne larva a usadí se nejčastěji v játrech, plicích či mozku. Způsobenými obtížemi připomíná růst zhoubného nádoru. Při léčbě často bývá nutná operace. Výskyt nákazy v Česku je nízký. Prevencí je u zvířete odčervování proti tasemnicím, u člověka mytí rukou a "rizikových"potravin. Infekci mohou šířit i kočky.

Kočky
*Nemoc z kočičího škrábnutí.
Po poškrábání vzniká až padesátiprocentní riziko infekce, chorobu přenáší i blechy z nakaženého zvířete. Probíhá buď bez příznaků, nebo se projeví měkkou bouličkou v místě zranění, po dvou týdnech následuje otok lymfatických uzlin, pacient může trpět i horečkou, nechutenstvím a bolestí hlavy. Choroba se léčí antibiotiky.

*Toxoplasmóza.
Infekci může šířit kočka, vylučující trusem oocysty. Kočky onemocní po pozření vajíček parazita nebo masa obsahujícího toxoplasmové cysty. Velkým nebezpečím je to pro těhotné ženy - může dojít k potratu nebo těžké vývojové vadě plodu. Před plánovaným těhotenstvím je vhodné navštívit s kočkou veterináře.

Ptáci
*Psitakóza.
Nemoc přenášejí především ptáci rodu papouškovitých. K nákaze člověka stačí letmý kontakt s nemocným ptákem. Příznaky se podobají chřipce - horečka, bolest hlavy, vyrážka, zimnice, ale může dojít i k rozvoji zápalu plic. Projeví-li se u ptáka změna zdravotního stavu, především apatie, ihned navštivte veterináře.

Hlodavci
*Horečka z krysího kousnutí.
Způsobují ji mikroorganismy z krysí dutiny ústní. Projevuje se horečkou, zimnicí, bolestí hlavy a vyrážkou. Léčí se antibiotiky.

Želvy, hadi
*Salmonelóza.
Obvykle se infekce bakterií Salmonella enteritidis projeví zvracením a průjmy, ale průběh se může velmi lišit. Infikovaní jedinci vylučují salmonely trusem.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.