Přihlásit

Porušení zákona (TV Nova)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Moderátor
Téměř 90 procent zemědělců, kteří právě zahajují první sečení trávy, porušuje zákon. Podle něj má totiž zemědělec povinnost informovat před zahájením sečení místní myslivce. Společně pak musejí zajistit, aby při něm nedocházelo k usmrcování mláďat volně žijících zvířat, která se v trávě schovávají.

Autor
Každým rokem stroje na sečení trávy usmrtí nebo zmrzačí tisíce mláďat volně žijících zvířat. Mláďata totiž nedokážou utéct před rychle jedoucí sekačkou. Stroj rozseká vše, co vyčnívá jen několik centimetrů nad zem.

Jaroslav Kostečka, jednatel Českomoravské myslivecké jednoty:
V některých lokalitách může dojít až ke stoprocentnímu zničení nebo vysečení všech mláďat.

Autor
Myslivci jsou z této situace zoufalí. První seč totiž začíná právě v těchto dnech. Masakrům zvířat má přitom zabránit zákon, který ale téměř nikdo nerespektuje.

Táňa Králová, mluvčí Ministerstva zemědělství:
Zákon o myslivosti, který vyloženě ukládá zemědělcům ohlašovací povinnost. Mají v předstihu oznámit myslivcům, že hodlají vjet do těch pozemků.

Neuveden:
Z toho důvodu, aby mohli uživatelé, honitby respektive myslivci provést kontrolu, projít vlastně tyto pozemky a mladou zvěř z těchto pozemků vlastně vytlačit.

Autor
Zabránit zbytečnému zabíjení zvířat přitom můžou myslivci velmi jednoduše i díky takzvaným plašičkám. Přestože ohlásit plánované sečení zemědělce nic nestojí, svoji povinnost zcela ignorují.

Neuveden:
Odhadem nejméně na 90 procentech území České republiky se většinou neděje.

Zemědělec:
Protože my máme jako malý záběr a když vidím jako náhodou, tak zastavím.

Neuveden:
Hrozí tady sankce v případě fyzických osob do deseti tisíc korun a u právnických osob do 40 tisíc korun. Kontroly, které by na ohlašování dohlédly se ale téměř nikdy neprovádí.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.