Přihlásit

Myslivci v Praze loni zastřelili 2847 zvířat (Pražský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha
Téměř tři tisíce kusů zvěře byly loni odloveny v honitbách na území hlavního města. Odstřelem myslivci regulují stav populace jednotlivých druhů. Na mušce byl nejčastěji bažant.
Praha má celkem 12 lokalit, na nichž mohou myslivci provádět honitbu, tedy mimo jiné i střílet zvěř. Na těchto místech myslivci za loňský hospodářský rok, tedy od 1. dubna 2006 do 31. března 2007, ulovili celkem 2847 zvířat. To je o 1159 zvířat méně než rok před tím.
"Rozdíl je vyvolán především suchým létem, ve kterém jsme měli hodně úhynů. Kromě toho se loni do přírody vypustilo méně ptáků z umělého odchovu a bažantům nepřál ani velký počet predátorů, mezi něž patří liška, straka či divoká prasata," řekl předseda Obvodního mysliveckého spolku Praha 4 Viktor Tolar. Soudí, že letošní rok v odstřelu zvěře nelze považovat za ničím unikátní. "Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že jsem nezaznamenal ničím mimořádný odstřel," ujistil.

Povolení dali i na muflony

První místo v počtu zastřelených kusů má jednoznačně bažantí kohout. "Celkem jich bylo zastřeleno 1010," řekla vedoucí magistrátního oddělení správy lesů, myslivosti, rybářství a veterinární péče Marie Blahová. Magistrát také vydal povolení na odstřel 57 divočáků. "U šesti kusů srnčí a 15 ks mufloní zvěře jsme povolili odstřel na nehonebních pozemcích v Kunraticko- Michelském lese," dodala Blahová. Ten je výskytem muflona pověstný. Stádo schází i do Krčské nemocnice, kde se prochází mezi nemocničními pavilony.

Foto - BAŽANT KOHOUT. Předloni jich pražští myslivci zastřelili 2098, loni už jen polovinu. Uplynulý rok těmto zvířatům totiž příliš nepřál a stav jejich populace byl nižší.

Foto - Profimédia

Počet zvířat zastřelených v honitbě na území Prahy

Druh zvěře        Počet kusů (1. dubna až 31. března)

                                      2006           2005
zvěř srnčí                        121 ks          135 ks
zajíc polní                       476 ks          462 ks
bažant kohout                1010 ks        2098 ks
kachna divoká                  583 ks          646 ks
liška obecná                    135 ks          124 ks
jezevec lesní                      2 ks              0 ks
kuna lesní a skalní             47 ks            57 ks
holub hřivnáč                   153 ks          171 ks
straka obecná                  285 ks          304 ks
vrána obecná                     20 ks             9 ks
hrdlička zahradní                15 ks             0 ks

Zdroj - MHMP

(hav)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.