Přihlásit

Zvěřinu pro Zemana dodal jeho sponzor (Lidové noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

PRAHA
Je libo jelena siku, daňčí anebo divočáka? Přesně tyto vybrané pochoutky za čtvrt milionu korun si loni v létě objednala Lesní správa Lány, jejímž zřizovatelem je Kancelář prezidenta republiky. Na tom by asi nebylo nic zajímavého, pokud by dodavatelem nebyla společnost Agrofinance, kterou přes Euro-Agency Publicity Brno vlastní podnikatel Miroslav Schön.
Jeho jméno se od minulého týdne skloňuje v souvislosti s reklamou proti Jiřímu Drahošovi, protivníkovi Miloše Zemana v prezidentských volbách. Emoce vyvolal nápis v inzerátu: "Stop imigrantům a Drahošovi. Tato země je naše! Volte Zemana!" Zadavatelem inzerátu, který se objevil v denním tisku, je firma Euro-Agency, jejímž jednatelem je právě podnikatel Schön. Jako zhotovitel pak v inzerátu figuruje spolek Přátelé Miloše Zemana. Spolek, který podporuje kandidaturu současné hlavy státu, vede hradní kancléř Vratislav Mynář.
Osudy Schöna s Milošem Zemanem se propojují i ve sponzorském seznamu, který před druhým kolem prezidentského klání zveřejnil Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Euro-Agency podle něj poskytla nepeněžitou podporu na Zemanovu kampaň za 1,4 milionu korun. A to formou inzerce v denním tisku.
Oba muže spojuje i zájem o čínské investice. Zemanovy česko-čínské vazby jsou již notoricky známé. A Schön je místopředsedou představenstva prodejce zahradní techniky - společnosti Mountfield. Tu koupila čínská společnost Eurasia Development Group Limited.
Proti spojování s prezidentskou kampaní se ale firma ohradila. "Společnost Mountfield se distancuje od kampaně na podporu kandidáta na prezidenta Miloše Zemana a v neprospěch kandidáta Jiřího Drahoše," uvedla mluvčí Mountfieldu Kateřina Böhmová. Kampaň je podle ní aktivitou spolku Přátelé Miloše Zemana, firmy Euro-Agency a podnikatele Schöna.
Časopis Respekt také upozornil na údajné propojení Schöna a vlivného jihočeského podnikatele Pavla Dlouhého. S ním se v podniku Lesy Hluboká potkal i ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.