Přihlásit

Šelmy se vracejí (Květy)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost


Ještě před pár lety u nás budil výskyt šelem v lesích reakce téměř hysterické. Dnes už jsme naštěstí dál: většina lidí si na jejich přítomnost zvykla a nevadí jim.

Ráj velkých šelem jsou Beskydy. Jen v tomto nepříliš navštěvovaném pohoří se současně vyskytují všechny tři u nás nejvzácnější druhy - medvědi, vlci a rysi! Nikoli však ve velkých počtech. Medvědi tu jsou zřejmě tři a občas zaskočí na návštěvu některý další z Polska nebo Slovenska. Rysů je 10 až 15, vlků zde ochránci přírody napočítali také 10 kusů. Není tomu tak dávno, co "průzkumné výlety" medvědů a vlků do Beskyd budily mezi místními lidmi zděšení. Chovatelé ovcí žádali okamžitý odstřel či aspoň odchycení, někteří turisté tvrdili, že se bojí chodit na horské túry. Tyhle časy už jsou ale pryč. Většina z nás pochopila, že přítomnost šelem přírodě prospívá a člověka neohrožuje. Rovněž chovatelé ovcí už na zubaté predátory nesvolávají hromy a blesky. Naučili se totiž svá stáda lépe chránit a díky tomu loni šelmy v Beskydech za celý rok strhly všehovšudy pět ovcí! A i ty samozřejmě stát zaplatil, protože celá "velká trojka" zdejších šelem u nás požívá zákonné ochrany. Snad už tedy končí zažitá představa o jejich škodlivosti; ta se traduje od dob Marie Terezie, kdy bylo nařízeno všechny je vyhubit.

 Spolu proti pytlákům

 Medvědi a vlci by u nás v této chvíli měli být skutečně jen v Beskydech, byť na Šumavu občas může některý vlk zabloudit z bavorské části národního parku, kde byli uměle vysazováni. Jen rysi se vyskytují i na dalších místech: celkem u nás žije asi 100 kusů. Mimo jiné také na Šumavě - tam byli vypouštěni už v 80. letech, ale mnoho jich padlo za oběť pytlákům (kteří však nikdy nebyli vypátráni, natož pak potrestáni). Čím to, že právě Beskydy jsou pro šelmy tak příhodné? "Jsou propojené se Slovenskem a Polskem, oblastmi s velkými přirozenými populacemi vlků i medvědů," vysvětlují odborníci. "Šumava už je přece jen dost z ruky, o Krkonoších přeplněných lidmi ani nemluvě. V Beskydech je proto teď situace velice dobrá. Šelem je zde víceméně právě tolik, kolik jich region potřebuje: snad jen pár vlků navíc by se ještě hodilo." Nové obyvatele moravských hor však bohužel stále ohrožují pytláci, kteří tu každoročně zabijí několik rysů a vlků: možná prý jednou dostali i medvěda. Myslivci a ochránci přírody zde čas od času nacházejí návnady, třeba beraní hlavy či hovězí droby, jejichž pach má šelmy přilákat střelcům na mušku. Likvidují je velmi jednoduše: pomočí je. Pach člověka zvíře spolehlivě odežene. Ještě účinnější zbraň v boji s pytláky ale doufejme bude spojenectví, které letos ochránci přírody a myslivci uzavřeli. Jejich vztahy dřív často nebyly nejlepší, teď se však chvályhodně rozhodli zapomenout na spory a společně se postavit proti řádění pytláků.

 Přijdou noví predátoři

 Zatímco velké šelmy u nás kromě pytláků nic neohrožuje, mezi jejich menšími příbuznými narůstá konkurence. Nejhorší jsou přitom "přivandrovalci", na něž naše fauna není připravená. To je třeba případ norků amerických, jež chovatelé vypustili do lesů poté, co se jejich chov přestal vyplácet. Ti se dnes množí přímo lavinovitě a sežerou vše do velikosti zajíce! Trochu menší škody zatím působí psík mývalovitý, odborníci se ale obávají, že čas jeho řádění teprve přijde. Právě tak zřejmě nic dobrého nemůžeme čekat od šakala, který se k nám šíří z Balkánu. Už byl pozorován na Uherskohradišťsku!

Nechcete medvídě?

 Zatímco u nás jsme nadšeni zprávami o třech medvědech v Beskydech, u našich slovenských sousedů mají těchto velkých šelem víc než 700! Bohatí nimrodi si tu proto můžou na medvěda vystřelit, chlupáči jsou nabízeni i na vývoz do ciziny (v minulosti tak putovali třeba do Pyrenejí). Bohužel zde však stále roste počet "popelnicových" medvědů, chlupáčů, kteří se naučili obstarávat si potravu z odpadků. Největší proslulosti mezi nimi dosáhl dvouletý Miško, jenž bezostyšně vybírá kontejnery u hotelu Tatranec. Dokáže si otevřít i dveře do popelárny! V posledních dnech pak byla na Slovensku odchycena hned tři malá medvíďata, o která se matky nestaraly. V zoologických zahradách je ale medvědů nadbytek, a tak nikdo neví co s nimi.

IVO BARTÍK

Foto - Medvědi už mají v Beskydech svá zimoviště, dříve sem jen zabíhali ze Slovenska "Tak nevím: půjdu dnes lovit, nebo si skočím do hotelu vybrat pár popelnic?"
 Ze 14 rysů, které vědci na Šumavě vybavili obojky s vysílačkami, jich polovinu zastřelili pytláci V 80. letech minulého století byli rysi vypuštěni na Šumavě
Jezevec patří k živočichům, které může z přírody vytlačovat řádění norků a psíků mývalovitých
 "Sakra, není nás tady nějak moc? Někdo by měl vyrazit do Beskyd, jestli tam ještě nezbyl nějaký volný revír."
 Psík mývalovitý zatím tolik "nezlobí". Jeho čas ale možná ještě přijde
Zhruba před 10 lety se chov norků přestal vyplácet. Tak je chovatelé vypustili do volné přírody
 Díky důsledné vakcinaci už u nás lišky prakticky přestaly trpět vzteklinou
 Norek sežere všechno živé až do velikosti zajíce!
 Dnešní smečka vlků v Beskydech je už druhá, tu první prý pytláci vyhubili koncem 90. let
 Kořistí vlka je vždy nejslabší kus, díky tomu je pak celé stádo zdravější a životaschopnější
 Za celý loňský rok u nás vlci strhli jen pět ovcí
 Dobře se daří i vydrám, které ovšem za své nepřátele považují rybáři
Snímky ROSTISLAV STACH, JAN ŠEVČÍK, FOTOBANKA. CZ a PROFIMEDIA. CZ

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.