Přihlásit

Začíná lovecká sezona (Jihlavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Řekne-li se před myslivcem datum 16. května, tak snad každý okamžitě zareaguje a vyřkne větu: "začíná odlov srnců". Ano, tímto dnem začíná každoročně v naší zemi lovecká sezona a v honitbách začne klasický ruch, doprovázený zvýšeným pohybem zvěře. Pravidelně v tomto období přijíždějí do honiteb také zahraniční lovci, zejména ze sousedního Německa a Rakouska. Lovci přijíždí, aby ve spolupráci s loveckými kancelářemi v okrese ulovili v určených honitbách, kteří o lovce projeví zájem, stanovený počet srnců a tím přinesli do našich honiteb potřebné finanční prostředky. Ty jsou určené pro nákup jaderného krmiva na zimní období a rovněž mnohdy i na úhradu nájemného za honitby. O poplatkové lovy je poměrně velký zájem a v dané situaci tržních vztahů i v myslivosti, zájemců ze strany nabízejících subjektů neustále přibývá. Tento proces má své zákonitosti, zahraniční lovec musí být do naší země pozván a musí být bezpodmínečně pojištěn pro případné škody vzniklé výkonem práva myslivosti, což zajišťuje příslušná lovecká kancelář.
Nemůže lovit samostatně, a proto je vždy doprovázen zástupcem honitby, kde lov probíhá. Při úspěšném lovu je vyhotoven protokol o lovu s příslušnou bodovou hodnotou daného srnce a stanovená konečná částka za lov. Z pohledu našich myslivců je nutno dodržovat myslivecké tradice, včetně vzdání pocty ulovené zvěři a uvědomit si, že i v takovýchto maličkostech, nás budou naši sousedé posuzovat a jen tak si můžeme získávat respekt i na poli mysliveckém. Závěrem bych rád upozornil řidiče na zvýšený pohyb srnčí zvěře, související nejen se začínající loveckou sezonou, ale i v souvislosti s utvářením teritorií srnců, kteří mladé a nezkušené srnce pronásledují a zejména za soumraku, by se tak kdokoli z řidičů mohl náhle setkat se stejně překvapeným srncem na silnici. A pozor na odcizení případného sraženého kusu, takovýto kus je majetkem uživatele příslušné honitby a náhodný projíždějící či dokonce účastník srážky může být snadno obviněn z trestného činu pytláctví. Rada na závěr tedy zní: zavolat policii, která má ve svých seznamech osoby, které v dané honitbě za zvěř odpovídají. I převoz zvěře v automobilu je riskantní činností, neboť každý kus takovéto zvěře musí být dle naší legislativy opatřen nesnímatelnou plombou s číslem, kterou disponuje opět příslušný uživatel dané honitby. Takže šťastnou cestu na silnicích.

Ladislav Dechtěrenko, myslivecký hospodář HS Řídelov

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.