Přihlásit

Nový druh škodné (TV Nova)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Moderátor
Myslivci a zemědělci na Karvinsku mluví o nové škodné. Čtyřkolkáři a motorkáři se bezohledně prohání po tamních lesích a polích. Řádí hlavně o víkendu. Zemědělcům ničí úrodu a z lesů plaší zvěř.

Autor
Řev motorek projíždějících v
terénech karvinských lesů. Tady vidíte, jakou za sebou v přírodě nechávají spoušť.

Neuveden:
Ty rýhované stopy jsou od čtyřkolky. Tady je vidět, že projížděl motorkář.

Autor
Nám se několik takových pirátů podařilo natočit. Jakmile nás ale zpozorovali, okamžitě ujeli pryč. Myslivci jsou bezradní. Hluk z motoru plaší zvěř. Ta pak často vybíhá na silnici, kde ji srážejí projíždějící auta.

Bohumír Bíbr, myslivec:
Toto plašení zvěře způsobuje i další závažný problém, a to je její úbytek tuku, který ji potom nedostatečně chrání v zimním období.

Autor
Ani zemědělci si s motorkáři a čtyřkolkáři neví rady. Panu Válkovi rozryli 50 hektarů pole.

Jan Válek, zemědělec:
My jsme na tom bytostně závislí a když nám to takhle poničí, tak jsme prakticky bez financí.

Autor
Policie je na tyto piráty krátká. I když se jim podaří na místo dojet včas, motorkáři se jim v terénu okamžitě ztratí. Takováto čtyřkolka dokáže jet terénem i přes sto kilometrů za hodinu.

Zlatuše Vačková, mluvčí Policie ČR, Karviná:
Policie v těchto případech má velmi omezené možnosti.

Autor
Policisté vandaly nepoznají ani podle SPZ. Ti si je totiž zakrývají nebo nemají vůbec. Ve Stonavě dokonce požádali o pomoc místní lidi.

Ondřej Feber, starosta Stonavy:
Pokud se našemu občanu podaří být nápomocný policii, nebo přímo usvědčit nějakého strůjce trestné činnosti, dostává odměnu tisíc korun.

Autor
V případě, že by policie piráty bez značky dopadla, hrozí jim jeden bod až pětitisícová pokuta. Pokud by se navíc prokázalo, že v terénu způsobili škodu, můžou zaplatit dalších 15 tisíc.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.