Přihlásit

Myslivecká stráž může střílet psy, kteří volně pobíhají v přírodě (Moje Ostrava)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ostrava
Kromě psů ohrožují život volně žijících zvířat také lidé, zejména děti, které svým dobře myšleným zájmem o živého tvora zvířeti způsobí spíše stres. "Největšími nepřáteli čerstvě narozených mláďat zvěře jsou volně pobíhající psi, zemědělská technika a neinformovaní lidé," tvrdí Jiří Šilha z Českomoravské myslivecké jednoty. Stovky kusů spárkaté zvěře každoročně nacházejí myslivci stržené toulavými či venčenýmipsy. Uhynulouzvěř mají na svědomí nezodpovědní majitelé psů, kteří se bez vodítka ve volné přírodě mění v šelmy. "K tomuto jevu dochází hlavně v příměstských oblastech," upřesnil Šilha. "Lesy v Nové a Staré Bělé, Radvanicích nebo Bělský les jsou místa, kde každoročně zaznamenáváme několik desítek případů usmrcení zvěře volně puštěnými psy," uvedl předseda Okresního mysliveckého spolku Ostrava Bedřich Krčmář. Podle jeho slov jsou majitelé psů stále arogantnější a nereagují ani na upozornění myslivců. Myslivecká stráž přitom může v honitbě usmrcovat volně pobíhající psy, kteří jsou dále než na 200 metrů od obydlí a vlivu svých majitelů a pronásledují zvěř. Nesmí se však jednat o služební, slepecké, lovecké či pastevecké psy, kteří se při výkonu služby vzdálí od vedoucího jen přechodně. "Myslivecká stráž může využít ustanovení platných zákonů a volně pobíhající psy štvoucí zvěř zastřelit, ale to si žádný myslivecký hospodář či myslivecká stráž jen tak nedovolí. Celou věc se nejprve snaží řešit domluvou," sdělil Šilha. Dalším aktuálním problémem je zachraňování neopuštěných mláďat. Zvláště děti si všimnou zdánlivě opuštěného srnčete, se kterým se chtějí alespoň pomazlit. "Takovým postupem způsobují děti zvířeti značný stres. Mláďata totiž nemusejí být opuštěná, matky seknimv určitých intervalech vracejí, aby je nakojily," řekl Šilha, podle kterého je však něco jiného, když člověk najde srnu sraženou autem a poblíž pobíhá pískající srnče. "V takovém případě je samozřejmě dobře, když se o mládě nálezce postará a hned kontaktuje nejbližšího zvěrolékaře, který už poradí, jak dál postupovat," dodal Šilha.

JAKUB NOHAVICA

Foto - NEBEZPEČÍ. Majitelé psů by měli podle myslivců dbát na bezpečnost svých zvířecích miláčků a venčit je na vodítku. I "dobře vychovaný" pes v sobě totiž může objevit lovecké pudy svých předků a zaútočit na volně žijící zvěř. Takového psa pak může myslivec i zastřelit.
Ilustrační Foto - archiv

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.