Přihlásit

Mladí lesáci vábili v parku jeleny (Krkonošský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Trutnov/Jelen u laně, vábení, mrmlání, vítězný ryk. Takové a další specifické úkoly dostávali účastníci soutěže ve vábení jelenů, jejímž pořadatelem se stali zástupci časopisu Myslivost ve spolupráci se Střední lesnickou školou.
V horkém letním dnu se tak městským parkem nesly zvuky, vyluzované na plejádu nejrůznějších vábniček. Studenti z domácí školy, ale také jejich kolegové ze Žlutic a z brněnské lesnické fakulty ukázali, že mají v lese opravdu dobře naposloucháno. Tři porotci, ukrytí v dřevěných budkách se závěsy, hodnotili výkony anonymních soutěžících udělováním bodů. O vítězství se studenti utkali ve dvou kategoriích. Mezi sedmi začátečníky si nejlépe vedl Jakub Dvořák a vítězem mezi čtyřmi pokročilými účastníky se stal Jiří Frič. Oba úspěšní studenti jsou ze žlutické lesnické školy, která je v tomto oboru již tradičně velmi zdatná.
Zajímavé klání sledovala i veřejnost. Pořadatelé akci zpestřili ukázkou šestera paroží nejmohutnějších jelenů, kteří se v uplynulých letech stali trofejemi myslivců v Krkonoších, z toho tři na Babí. "Ulovit jelena v říji je vrcholem loveckých zážitků. Proto je umění vábení důležitou lesnickou disciplinou," řekl trutnovský pedagog Václav Fojt.

Foto - ODPOSLECHNUTO V LESE. Dlouhé zvířecí rohy, obyčejné tubusy, velké mušle. Pro kvalitní vábení soutěžící volí ledacos.
Foto - Deník/Aleš Vaníček

JANA MUDROVÁ

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.