Přihlásit

Experti varují před "zombie jeleny". Mohou nakazit člověka? (tyden.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jeleni v nejméně 22 amerických státech a dvou provinciích v Kanadě umírají na nemoc zvanou chronické chřadnutí jelenovitých. Nejnovější výzkum vzbudil obavy, že by se touto "zombie nemocí", jak se jí přezdívá, mohli nakazit i lidé.

Chronické chřadnutí jelenů (CWD) způsobuje u zvířat řadu příznaků, včetně drastického úbytku váhy, zvýšeného slinění, "prázdného" výrazu v obličeji, špatné koordinace, nedostatku strachu z lidí a vysoké agresivity před smrtí. Proto si choroba vyžádala přezdívku "zombie nemoc". Postihuje všechny jelenovité včetně sobů a losů. Tato nemoc byla poprvé objevena v roce 1967 v Coloradu. Doposud nebyly hlášeny případy u lidí.

Infekční proteiny, které chorobu způsobují, se nazývají priony a nemohou se přenášet mezi druhy. Jak se ale zjistilo, lze se nakazit třeba pozřením infikovaného masa - podobně jako tomu bylo v případě "nemoci šílených krav".

Kanadští vědci nedávno vzbudili obavy, že by onemocnění mohlo "skočit" na člověka. Tuto informaci zveřejnili poté, co jejich studie ukázala, že se CWD nakazil makak poté, co snědl nakažené maso. Z pěti testovaných opic se nakazily tři. Je to poprvé, co se choroba rozšířila i na jiný druh. Coloradská studie zjistila, že prionové proteiny způsobující CWD jsou "flexibilní" - což znamená, že se mohou vyvíjet a měnit velmi snadno. Podle odborníků by se tak onemocnění mohlo dále vyvíjet a může být jen otázkou času, kdy se ve zvířeti vyvine prion, který je schopen infikovat člověka, uvedl Mark Zabel z Coloradské univerzity, který se studií prionů zabývá.

Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) konzumují zvěřinu dvě třetiny obyvatel USA. CDC doporučuje, aby v oblastech, kde byla u zvířat zjištěna tato nemoc, lovci zvážili lov anebo alespoň maso před konzumací otestovali. CDC dále doporučilo, aby lovci nestříleli zvířata, která se chovají podivně. "Je důležité si uvědomit, že i zvířata, která vypadají normálně, nemusejí být zdravá. Můžeš totiž trvat i několik let, než se příznaky nemoci objeví," upozorňuje CDC.

Chronické chřadnutí jelenů (CWD)
Doslovným překladem je "nemoc chronického vyčerpání". Postihuje zástupce jelenovitých převážně v Severní Americe. CWD se projevuje především úbytkem váhy. Ve většině případech se projeví i změna chování: apatie, prázdný výraz v obličeji, pokles hlavy, opakovaný pohyb po jedné trase. Může se objevit i nervozita, slinění, podrážděnost či zápach po hnijícím mase. Onemocnění je v každé případě smrtelné.
 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.