Přihlásit

Příroda je plná mláďat, myslivci se připravují na sklizně polí (Prachatický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Prachaticko/Začal červen a to znamená, že je příroda plná mláďat. Ty v této době potřebují tu největší ochranu, takže mají myslivci hodně práce. Ti by měli nyní v honitbách strážit skoro každý den.
Všichni by se měli nyní v přírodě chovat maximálně ohleduplně. "Kojícím matkám i mláďatům hrozí bezprostřední nebezpečí zadávením, protože mají zhoršenou schopnost unikat," informoval Jiří Šilha z Českomoravské myslivecké jednoty (ČMMJ). Většina spárkaté zvěře klade mláďata, objevují se druhé vrhy zajíců, bažanti vodí kuřátka. Jelenům vyzrává paroží, daňkům teprve paroží roste. V některých obcích mohou lidé objevit letáky s názvem Nesahejte na nás, na kterém je vysvětleno proč není vhodné se dotýkat mláďat či si je dokonce odnášet domů.
Myslivečtí hospodáři by nyní měli oslovit uživatele zemědělských pozemků a domluvit s nimi spolupráci při sklizni pícnin tak, aby zbytečně nedocházelo ke zbytečným ztrátám na zvěři. Nejúčinnější metodou zabránění těmto ztrátám je vyhánění zvěře z porostů před sečením přímo myslivci s pomocí lovecky upotřebitelných psů. "Uživatel pozemku by měl těsně po vyhnání zvěře zahájit sklizeň a to vždy směrem od středu k okrajům, aby zbylá zvěř měla šanci uniknout do bezpečí," doplnil Jiří Šilha.

LUKÁŠ MAREK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.