Přihlásit

Na Uherskohradišťsku máme 1645 myslivců (Slovácký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Okresní sněm Českomoravské myslivecké jednoty (ČMMJ), který se před nedávnem konal v uherskohradišťské Redutě, se stal fórem, na kterém účastníci nejen zhodnotili činnost příslušníků Hubertova cechu v uplynulém roce, ale také stanovili směry a cíle na další období. Po skončeném sněmu myslivců, který uzavřel jednu z kapitol v jejich činnosti, poskytl Slováckému deníku rozhovor předseda Okresního mysliveckého spolku ČMMJ Uherské Hradiště Karel Blahušek.

Pevné místo mezi společenskými organizacemi na vesnicích Slovácka mají už víc než půl století myslivci. Kolik lidí spjatých společným zájmem o přírodu a zvěř v ní žijící je dnes členy Českomoravské myslivecké jednoty v uherskohradišťském okrese?

K31. prosinci 2006 jsme měli 1645 členů, z nichž dvě stě třicet pět jich bylo starších šedesáti pěti let. Myslivci pečují o zvěř ve dvaadevadesáti převážně smíšených honitbách a dvou oborách. Být myslivcem neznamená jen chodit v zelené kamizole, střílet zvěř pernatou a srstnatou. Být myslivcem znamená především zvěř a přírodu chránit, poznávat a naučit se jí pomáhat.

Řady myslivců podle statistiky ČMMJ stále více řídnou. V letech 1994 až 2003 došlo na Uherskohradišťsku k úbytku téměř 26 procent myslivců. Větší úbytek zaznamenali jen na Brutálsku, Karlovarsku a Frýdecko- Místecku. Zajdou myslivci na Slovácku úbytě?

To si rozhodně nemyslím. Oproti roku 2005 se počet členů OMSČMMJ zvýšil o dvaašedesát. Pravdou ale je, že řady uchazečů o získání prvního loveckého lístku rok od roku řídnou. Když jsem před třiceti pěti lety skládal zkoušky z myslivosti já, bylo nás u nich sto dvacet. Před pěti lety přišlo k mysliveckým zkouškám padesát adeptů, letos se jich dostavilo jen třicet, přičemž tři z nich neuspěli. Do nového kurzu nastoupilo počátkem letošního roku dvacet zájemců o první lovecký lístek, ale jen patnáct jej dokončilo. Kolik z nich přijde příští rok ke zkouškám, to si netroufám odhadnout.

Nemají na nezájmu mládeže o členství ve vaší jednotě podíl také zkušení myslivci? Vždyť v okrese nefunguje ani jeden kroužek mladých přátel myslivosti, zatímco na Zlínsku jich vyvíjí činnost šest. V osmdesátých letech minulého století bylo na Uherskohradišťsku takových kroužků dvaačtyřicet.

Na činnost někdejších kroužků přátel myslivosti a přírody můžeme jenom s nostalgií vzpomínat. Pravdou je, že mládež lákají spíše počítače a adrenalinové sporty než myslivost, ale je třeba také přiznat, že tu chybí zájem zkušených myslivců o dlouhodobou práci s mládeží. Okresní sněm apeloval na své členy, aby se snažili obnovit kroužky přátel myslivosti či myslivecké družiny. Jejich frekventanti by se naučili chránit zvěř a přírodu, chovat se k nim citlivě a ohleduplně a jistě by byli dobře připraveni i na zkoušky z myslivosti a na vstup do řad myslivců.

Myslivci před časem v Hluku ukázali, co loni ulovili. Jak jste byl s chovatelskou přehlídkou trofejí spárkaté a dravé zvěře, ulovené v jedenadevadesáti honitbách okresu, spokojen?

Myslivci se mohli pochlubit celou řadou trofejí vysoké medailové hodnoty, což je známka nejenom dobré genetiky zvěře, úživnosti honiteb, ale i záslužné činnosti myslivců v podobě přikrmování zvěře v době zimního strádání. V˙každém případě hodnotím přehlídku jako velmi dobrou. Myslivcům dala návod na provádění správného odlovu zvěře, ale také upozornila na odlov nesprávně provedený. Potěšil nás nárůst medailových trofejí srnčí, daňčí, mufloní i černé zvěře, zatímco jsme se nesetkali s kvalitními trofejemi zvěře jelení.

Foto - Karel Blahušek.

Foto - Zdeněk Skalička

ZDENĚK SKALIČKA

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.