Přihlásit

Takhle do Česka pašují zvířata (Aha!)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zmrzačený nosorožec po odřezání rohu kvůli jeho údajnému afrodiziakálnímu účinku. Krokodýl stažený z kůže ležící na okraji bahnité tůně pro pár kabelek a bot. To je hrůza, říkáme si z pohodlí svého křesla, když večer sledujeme televizní zprávy, které čas od času přinášejí obrázky řádění pytláků v Africe. Možná vás překvapí fakt, že velice vzácná zvířata umírají také kvůli rozmaru nás, Čechů. Také k nám jsou totiž exotičtí tvorové hojně pašováni! Drtivá většina zvířat během náročné cesty zemře, přesto se pašování bohužel stále vyplácí

Papoušci za statisíce
Mezi nejvzácnějšími a tím pádem i nejdražšími zadrženými exempláři byli papoušci žijící výlučně na Jamajce, konkrétně tři amazoňani jamajští a tři amazoňani šedohlaví. Ty měl slovenský občan ukryté po dvou kusech v plastových kulatých krabicích o průměru asi 25 cm ve svém zavazadle. Tito papoušci se chovají v zajetí velmi vzácně a jejich cena se pohybuje mezi 60 a 90 tisíci korun za jednoho. Při detailnější kontrole zavazadel bylo u muže ještě nalezeno 8 lastur křídlatce velkého a několik korálů.

Muž pašoval 59 plazů!
Jeden z největších záchytů se podařil na jaře roku 2004 u českého občana žijícího v Praze. Po příletu z Indonésie ho Česká inspekce životního prostředí a Celní správa ČR podrobily kontrole, která zjistila v jeho oblečení a zavazadle 69 plazů chráněných úmluvou CITES (Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy živočichů a rostlin - pozn. redakce), z toho 65 krajt zelených, 2 varany, 1 chřestýšovce a 1 krajtu. Větší část zvířat byla zabalena v ponožkách a natěsnána do plastových přepravek v kufru, zbylou část zvířat měl muž na těle pod bundou.

Želvy do polévky
Jiný kraj, jiný mrav, dalo by se říct o čínské občance cestující ze Šanghaje, kterou zadrželi celníci loni v květnu. Při kontrole u ní totiž nalezli dvě živé želvy, schované mezi oblečením. Během následného výslechu se zjistilo, že želvy nebyly určeny k prodeji, ale měly skončit v polévce.

Na černém trhu zvířata frčí. Ceny jsou astronomické!
Evropští zákazníci jsou na černém trhu ochotni za vzácné druhy zvířat zaplatit miliony.
Tohle je jen pár příkladů:
Lovecký sokol - 215 tisíc korun
Šála z tibetské antilopy - 215 tisíc korun
Roh nosorožce˙ - 430 tisíc korun
Papoušek amazoňan ohnivý - 950 tisíc korun
Kožešina irbise (kočkovitá šelma) - 1,29 milionu korun
1 kg pižma z kabara lesního - 2,15 milionu korun
Do Evropy se pašují miliony zvířat! Polovina z nich zahyne během cesty
Na území Evropské unie je jedna z největších poptávek po volně žijících druzích živočichů a planě rostoucích rostlinách. Velkou část obchodu s těmito druhy reguluje CITES (Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy živočichů a rostlin - pozn. redakce). Podle odborných studií bylo v letech 1996 až 2002 dovezeno do Evropské unie asi 6 milionů živých ptáků, 1,6 milionu živých plazů, téměř 10 milionů kusů kůží plazů, 21 milionů orchidejí a 597 tun jiker jeseterů (kaviár). Část tohoto obchodu je legální, ale velká část bohužel není. Tři čtvrtiny zadrženého zboží jsou neživé exempláře (zvířata, která zemřela během cesty, kůže a výrobky z usmrcených zvířat atp.) a většina zadržení proběhne na letišti.

Tahle dvojice děsí pašeráky
Skoro osmiletý anglický špringršpaniel Iran a jeho psovod, podpraporčík Aleš Brynda, jsou postrachem pašeráků. Právě Iran má totiž za sebou speciální výcvik, díky kterému odhalí pašovaná zvířata (živá, mrtvá i výrobky z nich). Dvojice už odhalila více než padesát případů pašování!

(tom)

Foto - Právě takhle se pašují papoušci za statisíce.
Foto - Celní správa ČR

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.