Přihlásit

Za rozdělání ohně u Dyje hrozí pokuta (Břeclavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Břeclav
Ohňů u Dyje ubývá. Pracovníci Městského úřadu v Břeclavi totiž už čtvrtý rok dbají na dodržování podmínek ochrany Přírodního parku Niva Dyje. Zákon zakazuje zničení, poškození nebo zrušení stavu tohoto přírodního parku, tedy i rozdělávaní ohňů.
"Kontrolujeme táboření, pořádání hromadných akcí a zřizování skládek odpadů," potvrdil zástupce vedoucího odboru životního prostředí břeclavské radnice a zároveň vedoucí úseku Státní správy myslivosti Vlastimil Sajfrt.
Studentka Kateřina Korcová z Břeclavi ovšem o žádné takové vyhlášce neslyšela. "Že se nesmí u Dyje rozdělávat ohně? To jsem opravdu nevěděla. Vždycky, když slavíme narozeniny nějakého známého, uspořádáme bečku a táborák. Máme svá místa kolem Dyje. Teď si budeme muset zjistit, kde se ještě dá tábořit," uvedla zklamaně.
Přírodní park Niva Dyje byl zřízen před pěti lety nařízením okresního úřadu. Rozkládá se na území zhruba od Kančí obory po Lednici a Podivín, přičemž na známé břeclavské "špici" se tábořit ještě může.
Pracovníci městského úřadu vyjíždí kontrolovat táborníky celý rok. "Samozřejmě že teď, když je sezóna, děláme výjezdy častěji. To znamená jednou až dvakrát týdně. Většinou jsme dva z úřadu a jeden až dva strážníci," sdělil Sajfrt, podle něhož se za poslední čtyři roky mnohé zlepšilo. "Lidé už nás mají více v povědomí a dávají si větší pozor," řekl.
"Chodíme jako doprovod, kdyby se náhodou něco stalo. Hlavním důvodem je to, že zaměstnanci městského úřadu nemají oprávnění k zjišťování totožnosti," vysvětlil velitel břeclavské městské policie Zdeněk Herman, proč na kontroly chodí i strážníci.
Pokuta za nepovolený oheň se obvykle pohybuje kolem pětistovky. Někdy ale překvapení táborníci zaplatí i tisícikorunu. "Záleží na váze přestupku. Naštěstí jsme zatím museli pokutovat jen několik desítek táborníků," bilancoval Sajfrt. Posláním Přírodního parku Niva Dyje je ochrana lužních lesů, luk a ostatních přírodních stanovišť s jedinečnými společenstvy rostlin a živočichů. Je to natolik významná oblast, že její hospodářské využívání a výstavbu musí regulovat vyhláška.

ZUZANA BANASIKOVÁ

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.